29 / 03 / 2024

Cazibe Merkezleri Programı 112 bin kişiye istihdam sağlayacak!

Cazibe Merkezleri Programı 112 bin kişiye istihdam sağlayacak!

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Cazibe Merkezleri Programı için kasım ve aralıkta firmalardan ön talepler alındı. 20 milyar liralık bir ön talep oldu. 112 bin kişilik istihdam sağlanacağını görüyoruz" dedi.



Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Cazibe Merkezleri Programı için kasım ve aralıkta firmalardan ön taleplerin alındığını, geçen haftadan itibaren firmaların resmi taleplerinin başladığını belirterek, "20 milyar liralık bir ön talep oldu. 112 bin kişilik istihdam sağlanacağını görüyoruz." dedi.


Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Elvan, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.


AK Parti hükümetleri döneminde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde gelir açısından nispeten göreceli olarak daha geri konumdaki illere yönelik başarılı programlar uygulandığına dikkati çeken Elvan, 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı'nın Türkiye'de ilk kez uygulanan yeni bir yaklaşım olduğunu söyledi. 


Elvan, söz konusu programın proje fikrinden, fizibilite çalışmasından arsa tahsisi, bina yapımı, makine teçhizat alımı, işletme sermayesi, üretim gibi tüm süreçleri kapsayan bir destek mekanizması olduğunu vurgulayarak, "Bu bölgelerin makus talihinin yenilmesi için çok kapsamlı bir program ortaya koyduk. Cazibe Merkezleri Programı aslında paket bir program. Bir yatırımcının, girişimcinin işin başında hangi tür destekler alacağını bileceği, resmi bir bütün olarak göreceği bir program." değerlendirmesinde bulundu.


Bu kapsamda ücretsiz danışmanlık desteği, fizibilite çalışması, arsa tahsisi gibi imkanlar sağlayacaklarına işaret eden Elvan, şunları kaydetti:


"20 bin metrekareye kadar kapalı alanı bedelsiz yapacağız. 10 milyon liraya kadar bina yapımını da bedelsiz olarak biz sağlayacağız. Herhangi bir para devlet olarak almayacağız. Fabrikanın kurulması aşamasında yatırımcının alacağı makine ve teçhizata faizsiz 10 yıl vadeli kredi vereceğiz. İlave teminat istemeyeceğiz. Girişimcinin ya da yatırımcının almış olduğu makine teçhizat teminat olarak kabul edilecek. Yerli makine ve teçhizat alınırsa 10 yıl vadeli, ilk 3 yıl faizsiz, ödemesiz kredi desteği sağlanacak. Faizini biz ödeyeceğiz. Yurt dışından alınırsa vadeyi 6 yıla düşürüyoruz, çünkü yerli makine ve teçhizat kullanımını teşvik edeceğiz. Bunun da ilk 2 yılı ödemesiz olacak. Personelin eğitimine destek vereceğiz. İşletme aşamasında da alacağı işletme sermayesinin faizinin yarısını devlet olarak biz karşılayacağız. Bu 23 ilimizde üretilen ürünlere yönelik kamunun herhangi bir şekilde ihtiyaç duyduğu bir mal üretiliyorsa yüzde 15 fiyat avantajı sağlayacağız." 


- "23 ilin tamamı destekten yararlanmak istiyor"

Elvan, Cazibe Merkezleri Programı için kasım ve aralıkta firmalardan ön taleplerin alındığını, geçen haftadan itibaren firmaların resmi taleplerinin başladığını anımsatarak, "23 ilin tamamı destekten yararlanmak istiyor. 20 milyar liralık bir ön talep oldu. 112 bin kişilik istihdam sağlanacağını görüyoruz." diye konuştu.


Yatırımcıların, başvurularını programın yürütülmesinden doğrudan sorumlu olan Kalkınma Bankasına yapabileceğini dile getiren Elvan, Kalkınma Bankasında özel bir ofis oluşturduklarını ve yatırımcıların buradan bilgi alabileceğini ifade etti.


Öte yandan, her ilde kalkınma ajanslarına bağlı yatırım destek ofisleri bulunduğuna dikkati çeken Elvan, buralara yapılan başvuruların da Kalkınma Bankasına aktarılacağını bildirdi.


Elvan, program için bir ay süre içinde taleplerin alınacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:


"Yatırımcıya 'her nereye istersen oraya yatırım yap' demiyoruz. Hangi ile ne tür yatırımlar için başvuru yapıldığına bakacağız. Programı başlatmadan önce bu illerde yaptığımız çok kapsamlı çalışmalar vardı. Bu illerimizin rekabet gücü nedir, zayıf yönleri nelerdir, hangi sektörde bu ilimiz ihtisaslaşabilir, bunları belirledik. Yatırımcıların yaptığı başvurular değerlendirilecek. Amacımız  bir küme oluşturmak, her ilin belirli bir alanda uzmanlaşmasını sağlamak. Aksi takdirde geçmiş deneyimlere bakıldığında bu işletmecilerin sürdürülebilir bir işletme yapısına sahip olamadıklarını görüyoruz. Kümelenme sağlandığında firmaların rekabet gücü artacak, o üretim alanına yönelik yan sanayiler gelişecek. Bu nedenle yatırımcılarımızı gerektiğinde il tercihinde  yönlendireceğiz."


İmalat sanayi içerisindeki tüm alanların programa dahil olduğunu belirten Elvan, çağrı merkezleri ve veri merkezleri dışındaki hizmetler sektörü ile tarım sektörünün programa dahil edilmediğini, tarımda sadece entegre bir tesis söz konusu olduğunda yatırım kapsamına alınabileceğini dile getirdi.


- "Başvurular arasında büyük firmalar var"

Başvurular arasında büyük firmalar bulunduğuna dikkati çeken Elvan, programa oldukça büyük ilgi gösterildiğini, özellikle Doğu Anadolu'da ve Güneydoğu Anadolu'da Türkiye'de önemli yer edinmiş güçlü firmaların da başvuruda bulunduğunu kaydetti. 


Elvan, özellikle imalat sanayinde deneyim sahibi işletme ve firmalara öncelik vereceklerini vurgulayarak, "Bu konuda tecrübesi olmayanlara öncelik vermeyeceğimizi net olarak ifade etmek istiyorum. Bu program bu yaklaşımla başarılı olacaktır. Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde imalat sanayinde güçlü bir sanayi altyapısını oluşacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu.


AA




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Bir süre önce Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı ve Yatırım ve Destek Hamlesi” ile göreceli olarak gelişmişlik düzeyleri daha düşük olan bölgedeki 23 ilin kalkınması ve gelişmesi için önemli bir hamle atıldı. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Cazibe Merkezleri Programı için firmaların resmi taleplerinin başladığını belirterek, “20 milyar liralık bir ön talep oldu. 112 bin kişilik istihdam sağlanacağını görüyoruz. Arsa başta olmak üzere birçok alanda destek veriyoruz. 23 ilin tamamı destekten yararlanmak istiyor. Başvurular arasında büyük yatırımcılar var. Özellikle hem Doğu Anadolu hem Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekten Türkiye'de önemli bir yer edinmiş güçlü firmalar başvuruda bulundu” bilgisini verdi. Elvan, özellikle imalat sanayinde deneyim sahibi işletme ve şirketlere öncelik vereceklerini de aktardı.


'CAZİP BİR ÜLKEYİZ'

Sermayenin Türkiye'ye yeniden yönünü çevirerek son iki üç haftada borsaya 452 milyon dolarlık net giriş yapmasına da dikkati çeken Elvan, "Türkiye, özellikle son aylarda yaşanan tüketim ve yatırımdaki ertelemeyi, 2017'den itibaren tekrar hayata geçirecektir. Yatırımcılar için de cazip bir ülke olmaya devam edecektir. Türkiye'de gayrimenkul alana ve yatırım yapana vatandaşlık verilecek. Bu da Türkiye'ye ilgiyi artırıyor” dedi.


YENİ MİLLİ GELİR HESABI TÜRKİYE İÇİN MİLAT

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) revizyonuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Elvan, milli gelir hesabının Türkiye için bir milat olduğunu aktardı. Elvan, “Bundan sonraki süreçte elbette, Avrupa İstatistik Ofisi'nin (EUROSTAT) yapmış olduğu bazı değişikliklere yönelik biz de belki revizyona gideceğiz. Ancak bundan sonraki süreçte bu ölçekte büyük bir değişiklik söz konusu olmayacak” bilgisini verdi.


'OVP'Yİ YENİLEMEYİ DÜŞÜNMÜYORUZ'

Bakan Elvan, Orta Vadeli Program'da (OVP) bir değişikliğe gitmeyi düşünmediklerini de iletti. Elvan, “Orta Vadeli Programımızı hazırlıyoruz. Bundan sonra bütçe çalışmalarına başlıyoruz. Merkezi Yönetim Bütçesi de OVP'nin bir parçası. Programda birtakım makro ekonomik büyüklüklerimiz var. Bunların yanında yapacağımız yapısal reformlar, izleyeceğimiz politikalar var. Şu aşamada bir bütün olarak OVP'yi revize etmeyi düşünmüyoruz. Çünkü OVP'nin sadece makro ekonomik göstergeleri içeren bir yapısı yok. Yapısal reformlarımız var, merkezi yönetim bütçemiz var ve diğer sektörlere yönelik politikalarımız var. Bunları biz yine uygulamaya devam edeceğiz. Ama gelişmelere göre de elbette biz kendi içimizde revizelerimizi yapıyoruz” şeklinde konuştu.


Yatırımlar ivme kazanacak

Karacadağ Kalkınma Ajansı (KKA) Genel Sekreteri Hasan Maral, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da 300'ü aşkın yatırımcının paketle ilgili bilgi almak için ajans ofislerini ziyaret ettiğini söyledi. Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Altaç, paketin iyi hazırlanmış bir program olduğunu, bunun hem kent hem de bölgedeki yatırımlara ivme kazandıracağını belirterek, “Bölgenin ekonomisi gelişecek, işsizlik azalacak, terör de bitecek” dedi. Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Başkanı Ramazan Azboy ise paketin kente, bölgeye ve ülkenin kalkınmasına büyük katkılarının olacağını ifade etti.



Yeni Şafak


Geri Dön