16 / 04 / 2024

ÇED olumlu belgesi geçerlilik süresi!

ÇED olumlu belgesi geçerlilik süresi!

Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesi sürecine ÇED süreci deniyor. Peki, ÇED olumlu belgesi geçerlilik süresi ne kadardır?



ÇED olumlu belgesi geçerlilik süresi!

Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalara ÇED deniyor.


ÇED süreci, gerçekleştirilmesi planlanan projenin çevresel etki değerlendirmesinin yapılması için başvuru ile başlayan ve Bakanlık tarafından kararın verilmesi ile sona eren bir süreç olarak karşımıza çıkıyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Raporu (ÇED Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyası (ÇED Gerekli Değildir Kararı) hazırlanabilmesi için şirketlerin personel listesini ,şirket donanımını vb. özelliklerini inceleyerek yeterli gördüğü şirketlere yeterlik belgesi veriyor. 


ÇED Raporları (ÇED Olumlu Kararı) ve Proje Tanıtım Dosyaları (ÇED Gerekli Değildir Kararı) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkilendirilmiş firmaları tarafından hazırlanabiliyor.


Çevresel etki değerlendirmesi yönetmeliği ek-1 listesinde yer alan veya ek-2 listesinde yer alıp çevresel etki değerlendirmesi gereklidir kararı verilen faaliyetler çed yönetmeliğinin ek-3’ünde yer alan formata göre bakanlıkça yetkilendirilmiş kuruluşlara çed raporu hazırlatmakla yükümlü oluyor. 

 

Çevresel etki değerlendirmesi yönetmeliği ek-2 listesinde yer alan faaliyetler ise  bulunduğu ile göre o ilin valiliğine yada bakanlığa ek-4’de yer alan formata göre proje tanıtım dosyası hazırlamak ve sunmakla yükümlü sayılıyor. 


 ÇED olumlu belgesi geçerlilik süresi!

"ÇED Olumlu" kararı verilen proje için yedi yıl içinde mücbir bir sebep bulunmaksızın yatırıma başlanmaması durumunda "ÇED Olumlu" kararı geçersiz sayılıyor. 


ÇED raporu iptal edilir mi?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön