19 / 04 / 2024

Enerji kimlik belgesi geçerlilik süresi!

Enerji kimlik belgesi geçerlilik süresi!

Enerji kimlik belgesi zorunluluğu 2 Mayıs'ta başlıyor. Enerji kimlik belgesi için yetkili firmalara başvurulabiliyor. Peki, enerji kimlik belgesi geçerlilik süresi nedir?



2 Mayıs itibari ile alım satım ve kiralama işlemlerine konu olan tüm eski binalarda enerji kimlik belgesi aranacak. Bu belge olmadan herhangi bir tasarruf işleminde bulunulamayacak.


Enerji kimlik belgesi, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge oluyor.


Enerji Kimlik Belgesi sınıflandırmaları A’dan G’ye kadar sıralanıyor. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtmektedir. 


Enerji Kimlik Belgesi için eski binalarda bir sınıf zorunluluğu yoktur. Fakat yeni binalarda Enerji Kimlik Belges  için en az C sınıfında olma zorunluluğu bulunuyor.


Enerji kimlik belgesi, Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketinden alınabiliyor. 


Enerji kimlik belgesi geçerlilik süresi

Enerji kimlik belgesi geçerlilik süresi 10 yıl olup, bu sürenin sonunda belge geçersiz oluyor. Bu nedenle enerji kimlik belgesi alındıktan 10 yıl sonra belgenin tekrar alınması gerekiyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön