29 / 03 / 2024

Mirasçılık belgesi geçerlilik süresi!

Mirasçılık belgesi geçerlilik süresi!

Mirasçılık belgesi, bir kimsenin vefat etmesi halinde mirasçıları tarafından alınacak belgelerin başında geliyor. Peki, mirasçılık belgesi geçerlilik süresi nedir? Alındıktan sonra ne kadar süre geçerli olur?



Mirasçılık belgesi geçerlilik süresi!

Mirasçılık belgesi, bir kimsenin vefat etmesi halinde mirasçıları tarafından alınacak belgelerin başında geliyor. Bu belge, ölüm halinde, murisin mirasçılarının kim olduğu, mirasçılık hakkına kimlerin sahip olduğunu gösteriyor.


Bu belgeyi mirasçı olduğunu düşünen herkes alabiliyor. Ayrıca veraset ilamının alınabilmesi için tüm varislerin gelmesi gerekmiyor. Yalnızca bir mirasçının müracaatı yeterli oluyor.


Mirasçılık belgesi ilamı çıkarmak için herhangi bir kanuni bir süre olmayıp; yasal mirasçılar istediği zaman veraset ilamını çıkarabiliyor. 


Bu belge, 01.10.2011 tarihinden itibaren sulh hukuk mahkemesinin yanı sıra noterlerden de alınabiliyor. Bunun için belli oranlarda harç ödemesi de yapılıyor. Mirasçılık belgesi için;


- Ölüm belgesi,

- Nüfus Kayıt Örneği,

- Veraset ilamı istemi içeren dilekçe gerekli oluyor.


Mirasçılık belgesi geçerlilik süresi!

Veraset ilamı çıkarıldıktan sonra kaç yıl geçerse geçsin geçerli oluyor. Ancak geçerliliğin devamı için de mirasçılık belgesi üzerinde yer alan isimlerden birinin vefat etmemiş olması gerekiyor. Aksi durumda yeni mirasçılar için yeniden mirasçılık belgesi alınması gerekiyor.


Mirasçılık belgesi noter ücreti 2016!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön