29 / 03 / 2024

ÇED raporu yeterlilik belgesi için şartlar değişti!

ÇED raporu yeterlilik belgesi için şartlar değişti!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağa göre Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu verme yetkisine sahip olma şartları değişti.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağa göre ÇED raporu yeterlilik belgesi almak isteyen firmalar için şartlar değişti. Buna göre, firmalar en az 5 yıl görev yapmış ve en az 25 ÇED raporunun hazırlanmasında aktif rol almış 1 çevre mühendisi istihdam etmek zorunda olacak.

Türkiye Gazetesi'nden Sefa Biltekin'in haberine göre; önceki dönemlerde sunulan evraklarda çevre mühendisi tarafından hazırlanan 15 ÇED raporu yeterli oluyordu. Ayrıca firmalar, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı ilgili meslek odalarından mühendislik veya büro tescil belgesi alacak.

ÇED yeterlilik belgesine sahip olan firmaların, yükümlülüklerini yerine getirmemeleri için uygulanacak ceza puanlarında da düzenlendi. Buna göre; bir önceki düzenlemede ceza puanının vize süresinde 60’a ulaşması durumunda yeterlilik belgesi iptal edilecek ve artık iptaller 100 ceza puanına ulaşılması durumunda yapılacak. Diğer yandan yeterlilik belgesi alarak faaliyet gösteren kuruluşlar, personel şartını 6 ay içerisinde yerine getirmemesi durumunda ise yeterlilik belgesi askıya alınacak. 

Ayrıca, ÇED başvuru dosyasının hazırlık aşamasında yeterlilik belgesi alan kuruluşlardaki personel, faaliyet yerini incelemeye gitmemesiyle 20, raporları belirtilen süre içerisinde gerekli düzenlemeleri yapmaması durumunda 35, yanıltıcı belge ile imzada sahtecilik yapması durumunda da 50 ceza puanı alacak.


Geri Dön