29 / 03 / 2024

ÇEİS’ten çimento zam iddialarına ilişkin açıklama!

ÇEİS’ten çimento zam iddialarına ilişkin açıklama!

ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Ünal, çimento fiyatlarında 1 Ocak 2019 itibariyle uygulamaya geçeceği iddia edilen yüzde 40'lık artış iddialarına ilişkin açıklamada bulundu...



Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS), çimento fiyatlarındaki artış iddialarına açıklama getirdi. ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Ünal, Türkiye’nin Çin dahil tüm dünyada çimentonun en ucuza satıldığı ülke olduğunu vurgulayarak “Her şirket kendi takdiri ile bağımsız kararlar alır. Dolayısıyla bir fiyat güncellemesi olur ise, bu güncelleme şirketlerin kendi kararları dahilinde olacaktır” dedi.

Çimentonun genel manada konut inşaatında, inşaat maliyetleri içindeki payının yüzde 4’ü geçmediğini de belirten ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Ünal şunları ifade etti:

“Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS), tüm sektör bileşenlerini kapsayan bir çatı kurumdur. Misyonu, işçi ve işveren ilişkilerini düzenlemek, sektör bileşenleri ile birlikte çalışanların eğitimine, gelişimine, sağlığına ve güvenliğine yatırım yapmaktır. Sendikamız çimento fiyatlarındaki güncellemenin doğrudan muhatabı olmamakla birlikte, ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı olarak konuya ilişkin bazı açıklamalar sunmak isterim.

Bazı çimento şirketleri tarafından 1 Ocak 2019’dan itibaren geçerli olacak bir fiyat güncellemesine gidildiği haberleri basında yer almıştır. Ancak toplu bir karar ile fiyatlama söz konusu olamaz. Her şirket kendi takdiri ile bağımsız kararlar alır. Dolayısıyla bir fiyat güncellemesi olur ise bu güncelleme şirketlerin kendi kararları dahilinde olacaktır.

Diğer yandan halihazırda birçok endüstride olduğu gibi çimento üretiminde de önemli maliyet artışları yaşanmaktadır. Çimento sektörünün iki büyük maliyet kalemi vardır. Bunlardan ilki enerji, ikincisi ise işçiliktir.

Enerji maliyetlerine bakacak olursak, son iki yılda petrokok maliyeti TL bazında yaklaşık yüzde 170 artmıştır. Elektrik maliyeti ise yine son iki yılda yüzde 76 yükselmiştir. Aynı dönemde kömür maliyetindeki artış oranı yüzde 182 olmuştur. Genel olarak da 2016 yılının başından Kasım 2018’in sonuna kadarki sürede üretici fiyat endeksi yüzde 73 artış göstermiştir.

Üretim maliyetlerindeki bu artışa rağmen son iki yıla baktığımızda, çimento fiyatlarının ortalamada sadece yüzde 27 arttığı görülmektedir. Bununla birlikte hükümetimizin ilan ettiği Enflasyonla Topyekün Mücadele kampanyasına çimento şirketleri de destek vermiş ve son bir yılda çimento fiyatlarında düşüşler yaşanmıştır.

Sektörümüz için bir diğer önemli unsur da işçilik maliyetidir. 17 bin çalışan istihdam eden sektörümüz, çalışanlarının tüm yasal haklarına, maaş güncellemelerine, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına azami özen göstermektedir. Bu hafta yüzde 26 oranında yapılan asgari ücret güncellemesine bağlı olarak tüm çalışan ücretlerinde de güncellemeye gitme ihtiyacı doğmuştur.

Aynı zamanda şartlar ne olursa olsun iş sağlığı ve güvenliği yatırımlarını, eğitimlerini hiç aksatmayan ve “Sıfır İş Kazası” prensibiyle çalışan bir sektör olduğumuzu da bilmenizi isteriz. Son 10 yılda iş sağlığı ve güvenliğine yaklaşık 150 milyon TL yatırım yapan sektörümüz, bu yatırımları taviz vermeden sürdürmeye devam edecektir.

Çimento endüstrisi birlikte iş yaptığı diğer sektörlerle dayanışmaya büyük önem veren bir sektördür ve enerji ve işçilik maliyetlerindeki artışların son iki yıldır fiyatlara yansımadığı görülmektedir. Bunun en önemli göstergesi de Türkiye’deki çimento fiyatlarının Çin de dahil olmak üzere dünyadaki en düşük çimento fiyatı oluşudur.”


İnşaat sektörüne çimento zammı darbesi!

 


Geri Dön