19 / 04 / 2024

Çekme mesafesine otopark yapılır mı?

Çekme mesafesine otopark yapılır mı?

Çekme mesafesi, iki bina arasında olması gereken mesafeyi ifade ediyor. Çekme mesafeleri, yan, arka ve ön bahçelerde farklı oranlarda olabiliyor. Peki, çekme mesafesine otopark yapılır mı? İşte yanıtı..



Çekme mesafesine otopark yapılır mı?

Çekme mesafesi, iki bina arasında olması gereken mesafeye deniyor. Çekme mesafeleri, yan, arka ve ön bahçelerde farklı oranlarda olabiliyor.


Bahçe mesafesi olarak da ifade edilen bu mesafenin ne kadar olması gerektiği ile ilgili hükümlere Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer veriliyor. Peki, çekme mesafesine otopark yapılır mı?


Otoparkların nereye ne şekilde yapılması gerektiği ise Otopark mevzuatında açıklanıyor. Kimi belediyeler kendilerine tespit yetkisi verilen esasları Meclis Kararı alarak uyguluyır. 


Kendilerine tespit yetkisi verilen esasları Meclis Kararı alarak belirlemeyen belediyelerin ise Otopark Yönetmeliği esasını uygulaması gerekiyor.


İstanbul Otopark Yönetmeliği'ne göre;

Ön bahçe mesafesi 3m. den az olan bitişik nizam parsellerde, Bina bünyesinde veya parselinde otopark yeri aranmaz, bu Yönetmeliğe göre belirlenen otopark bedeli alınır. 


Otopark ihtiyacının bir kısmı veya tamamı parselinde karşılanamayan binalarda, karşılamayan otopark miktarı, azami 250 metrelik yürüme mesafesinde (kamulaştırmaya konu olmayan imar parsellerinde) irtifak kurmak ve tapu kütüğüne şerh konulmak kaydıyla ve Encümen Kararı ile başka parselde çözülebilir. 


Bina otoparklarında; İhtiyacını öncelikli olarak bodrum katlarda karşılamak ve ön bahçe mesafesi gerisinde kalmak şartıyla; binaların arka ve yan bahçelerinde, tamamı tabii zemin altında ihtiyacı kadar veya daha fazla otopark yapılabilir, otopark giriş çıkışları ön bahçe mesafesi içinde sağlanabilir. Otopark rampası hiçbir koşulda parsel sınırı dışından başlatılamaz. 


Binanın ihtiyacı olan otoparkını parsel veya bina bünyesinde karşılamak, otopark dışında hiçbir kullanım getirmemek, imar planı ve/veya İstanbul İmar Yönetmeliğinin öngördüğü bahçe mesafelerini korumak şartıyla ( tabii zemin altındaki bodrum katlarda ön bahçe mesafesi hariç diğer bahçe mesafeleri aranmaz ) bağımsız bölüm olarak bodrum ve zemin katlarında ticari amaçlı otoparklar yapılabilir. Söz konusu ticaret amaçlı otoparklar emsal hesaplarına dâhil edilir. 




Karayolları geri çekme mesafesi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön