23 / 04 / 2024

Çelik sektörü İstanbul’un dev projeleri ile büyüyecek!

Çelik sektörü İstanbul’un dev projeleri ile büyüyecek!

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci: “Kentsel dönüşüm, yeni havalimanı, Kanal İstanbul ve üçüncü köprü… Çelik sektörü iç piyasada İstanbul’un dev projeleri ile büyüyecek” dedi.




 

 Çelik İhracatçıları Birliği sponsorluğunda gerçekleştirilen SteelOrbis “Piyasa Sohbetleri” toplantısında yaptığı konuşmada Namık Ekinci ayrıca; sektör olarak ithalata değil ama piyasaya giren dampingli ürünlere karşı olduklarını belirtti.

 

Çelik İhracatçıları Birliği, demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren firmaların gelişimine yönelik çalışmalarıyla da dikkat çekiyor. Uluslararası alanda demir çelik sektörüne hizmet veren, tek e-pazaryeri ve içerik sağlayıcısı SteelOrbis tarafından gelenekselleştirilen “Piyasa Sohbetleri” bu yıl Çelik İhracatçıları Birliği sponsorluğunda devam ediyor.

 

“Piyasa Sohbetleri”nin İzmir, Gaziantep, Bursa ve Ankara’nın ardından beşincisi toplantısı İstanbul’da gerçekleşti. Çelik sektörünün önde firma temsilcilerinin katıldığı toplantıda, sektörün piyasalardaki son durumu ve yılın geri kalanındaki beklentiler değerlendirildi.

 

Çelik sektörünün son dönem üretim, ihracat ve ithalat rakamlarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Çelik üretimi her yıl önemli bir artış gerçekleştiriyor. Yılın ilk döneminde geçen yıla oranla üretimde bir düşüş yaşanmasına rağmen kısa zamanda toparlandık. Yine ihracatımızda bir dönem yaşanan daralmanın yerini artış aldı. Özellikle yassı ürünler ihracatımız ilk çeyrekte miktarsal olarak yaklaşık yüzde 70 oranında arttı. Son olarak ilk dört aylık rakamları ele aldığımızda, üretimdeki düşüşümüze rağmen ihracatımız miktarda yüzde 5,7 yükseldi. Aynı zamanda ilk iki aylık dönemde çelik ithalatında miktarda yaklaşık yüzde 30’luk bir artış söz konusu. Biz ithalata değil, dampingli mala karşıyız. Dampingli ürünler iç piyasadaki üreticiye zarar veriyor. Bu nedenle piyasanın denetim altına alınmasını ve ürün çeşitliliğimizin arttırılmasını öneriyoruz. Ayrıca dünya firmalarıyla rekabet edebilmemiz için sektörün suni maliyetlerden arındırılması gerekiyor” dedi.

 

Sektörün gelecek beklentilerini de dile getiren Namık Ekinci Türkiye’nin dünyaya entegre olmuş en önemli sektörünün demir çelik olduğunu belirtti. Ekinci, “Avrupa Birliği’nde yaşanan kriz, Arap Baharı, dampingli ürünler ve gümrük vergileri sektörün gidişatını olumsuz etkilese de büyümeye devam ediyoruz. İhracatta elde ettiğimiz başarıda üreten ve satan tüm firmalarımızın emeği büyük. Hem biz hem de Bakanlıklarımız haksız rekabeti önlemek, sektörümüzün rekabet gücünü arttırmak ve pazar payını geliştirmek için çalışıyoruz. İç piyasada yaşanan yüzde 2’lik tüketim azalmasının, kentsel dönüşüm, yeni havalimanı, Kanal İstanbul, 3. Köprü yatırımları ile aşılacağına inanıyoruz. Bu yatırımlar sektörümüz için bir fırsat olabilir, sabretmeli ve sektör olarak elimizden gelen çabayı göstermeliyiz” diyerek sözlerine son verdi.

 


Geri Dön