19 / 04 / 2024

Çelik sektöründe kurallara aykırı ticaret yapanlar Türkiye'ye girmemeli!

Çelik sektöründe kurallara aykırı ticaret yapanlar Türkiye'ye girmemeli!

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci " Çelik sektörü dünya ticaret örgütü kurallarına aykırı ihracat yapan ülkelerin ürünlerinin ülkeye girişi engellenmeli" diyor...



Türk çelik sektörünün üretim kapasite kullanım oranı yüzde 70'ler,  ihracatı ise 18 milyon ton civarındayken; 16 milyon ton civarında da yarı mamul ve mamul ithalatı gerçekleştiriyor. İthalata getirilecek vergi, ihracatı olumsuz yönde etkilemezken;  Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı ticaret yapan ülkelerin ürünlerinin Türkiye’ye girmesini engeller.

 


Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Son günlerde, ithal çelik ürünlerine karşı getirilen vergiyle ilgili bazı ihracat yöneticileri tarafından uygun olmadığı yönünde görüş beyanları yapılıyor. Açıklamalarında özellikle ihracatın olumsuz yönde etkileneceğine dair kaygılarını belirtiyorlar. Oysaki çelik ürünleri ithalatına gelen verginin ihracatımıza hiçbir olumsuz etkisi olmadığı gibi olmayacaktır da. Bilindiği gibi Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında imalatçı/ihracatçı firmalarımız, imalat girdisi ürünlerinin ithalatında hiçbir gümrük vergisi ödemeden ithalatlarını gerçekleştirmektedirler” dedi.


Uygulanacak verginin ülkemize dampingli veya devlet yardımı almış hatta Gtip oyunlarına başvurmuş kalitesiz ürün girişini engelleyeceğine dikkat çeken Namık Ekinci “DİR haricinde Türkiye’nin Serbest Ticaret Anlaşması olduğu ülkelerden ve Avrupa Birliği üye ülkelerinden yapılacak ithalatta da herhangi bir gümrük vergisi uygulanmadığı gibi ithalatı gerçekleştirilen bu ürünlerin işlenerek tekrar ihracatının yapılması gibi herhangi bir mecburiyeti de yoktur. Ancak bahsi geçen bu ülkelerin dışında kalan ve dünya üretiminin yüzde 50’sini gerçekleştiren Çin gibi bazı ülkelerin, anormal derecede kapasite büyütmesi ve kendi iç piyasalarında ürettiklerini; tüketemedikleri zaman da haksız yere devlet teşvikli ve dampingli ürünlerini diğer ülkelere pervasızca ihraç etmeleri kabul edilemez. Bu durum DTÖ kuralları ve ilkelerine aykırı olmakla birlikte bizim gibi ülke sanayilerine ciddi zarar vermekte ve kapanmalarına sebebiyet vermektedir” diyerek sözlerine devam etti.


Namık Ekinci son olarak “ABD, Kanada, Avustralya, AB gibi dünya devi pek çok sanayi ülkesi bu gibi uygulamalar yapan ülkelerin ürünlerini, kesinlikle ülkelerine sokmamaktadırlar. Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde ihracat gerçekleştirmeye çalışan bir sektör olarak ithalatta bu ve benzeri uygulamaların görmezlikten gelinmesine karşıyız. Ayrıca Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi kapsamında ihracat mecburiyeti olmaksızın yüzde 0 vergi ile ithalat yapılmasına fırsat verilmesi Türk çelik sanayisine büyük zarar vermektedir. En kısa zamanda bunun yürürlükten kaldırılması ihtiyacı hasıl olmuştur” dedi.



Geri Dön