10 / 05 / 2024

Cem Oğuz: Antalya'da binaların büyük bölümü çürük!

Cem Oğuz: Antalya'da binaların büyük bölümü çürük!

Antalya'da peş peşe meydana gelen 4 depremin ardından telefonları kilitlenen İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cem Oğuz, kent merkezindeki 120 bin binanın yüzde 70'inin çürük olduğunu söyledi



Antalya Körfezi'nde geçen gün peş peşe meydana gelen 4 depremin ardından telefonları kilitlenen İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cem Oğuz, kent merkezindeki 120 bin binanın yüzde 70'inin depreme dayanıksız, bir kısmının da kullanılamaz halde olduğunu açıkladı. Saat 11.21'de başlayıp, sonuncusu 20.38'de biten ve sırasıyla 3.2, 5, 3.1 ve 2.6 şiddetindeki depremler, Antalya'daki binaların olabilecek büyük depremlere karşı dayanıklılığı sorusunu akıllara getirdi. 


HAZIR BETON KULLANILMADI 

2004 yılında yarısı kent merkezindeki 119 kamu binasında yaptıkları inceleme sonucu yapıların yüzde 70'inin depreme dayanıksız, 13'ünün de 'yıkılması gerekir' sonucunu ortaya çıkardıklarını hatırlatan Oğuz, sonrasında başka bir çalışma yapılmadığı için bu veriyi dikkate aldıklarını söyledi. Antalya'da 1994 yıl öncesine kadar hazır beton kullanılmadığını, 2001 yılına kadar da yapı denetimi yapılmadığını belirten Oğuz, dolayısıyla 2001 yılına kadar yapılan binaların sağlamlığının şüpheli olduğunu söyledi. 


RİSK SEVİYESİ ÇIKTI 

Türkiye deprem riski haritasının 1998 yılındaki yenilenmesinde Antalya'nın 4'üncü seviyeden 2'inci seviyeye çıkartıldığını da hatırlatan Oğuz, "Yani 1998 yılı öncesine kadar binalar 4'üncü seviyede olduğumuz dikkate alınarak üretildi. 1998 ile yapı denetimin başlatıldığı 2001 yılları arasında yapılmış binalar da çok riskli" diye konuştu. 


EVİNİZİ GÖZLE MUAYENE EDİN 

Depremin ardından her vatandaşı kendi dairelerini ve apartmanlarını gözle muayene etmesini isteyen Oğuz, "Her vatandaş kolon-kiriş birleşim noktalarında, duvarlarında ağ benzeri çatlamalar olup olmadığına, ardından binanın dış cephesinde sıva kaplamasının yerinde olup olmadığına bakılmalı. Ama özellikle de bodrum, yoksa zemin kattaki kolonlar gözle muayene edilmeli. Eğer bir çatlama gibi bir durum görünüyorsa, mutlaka yetkili kurumlara incelenmesi için haber verilmeli" diye uyarıda bulundu. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM 

Antalya'nın acil kentsel dönüşüm kapsamına alınan 45 ilden biri olmadığını belirten Oğuz, yerel kurumlara 'kendi kentsel dönüşümümüzü yapın' uyarısı yaptı. Ulaşım mastır planı ile nazım imar planının hazır olduğunu belirten Oğuz, kentsel dönüşüm için sadece deprem mastır planı gerektiğini söyledi. Üç planın masaya yatırılarak kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini savunan Oğuz, "Baskı yapmamız sonucu 2005 yılında deprem mastır planı çıkartılması kararını Büyükşehir Belediyesi'ne aldırdık. Tam ihaleye çıkılacakken konu kapandı" dedi. 


BİR HAFTA ARTÇI DEPREM OLACAK

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, önceki akşam saat 19.31'de Antalya Körfezi'nde kaydedilen 5 şiddetindeki depremle ilgili değerlendirmede bulundu. Depremin odak derinliğinin 88 kilometre olduğunu ifade eden Ercan, 22 Aralık 2009'da bu depremin dış odağına yakın 5,4 büyüklüğünde bir depremin 39-52 kilometre derinlikte oluştuğunu hatırlattı. Bu depremin artçılarının 7 ile 10 gün, 4'e varan büyüklüklerde görüleceği öngörüsünde bulunan Ercan, "Bu depremin ardından daha büyük bir deprem geleceğine ilişkin bir veri yok. Son 3 ay içinde güney-batı Türkiye'de tıpkı 2009'da olduğu gibi bir deprem kaynaşması görülmektedir. Bu kaynaşma, bölgenin Yunanistan'dan Anadolu'ya, oradan İran'a gerilmekte olduğunun bir belirtisidir. Bölgenin daha büyük bir depreme gebe olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle öncelikli çekinceli iller Muğla, Aydın, Denizli, Burdur, Isparta, Antalya, Adana, Hatay sayılabilir" dedi. 


AKDENİZ'DE DEPREMLER SÜRECEK

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şakir Şahin, Antalya Körfezi'ndeki 5 büyüklüğündeki depremle ilgili, "Bunlar bölgedeki tektoniğe bağlı, normal gelişen depremlerdir. Akdeniz açıklarında bu büyüklükte depremler beklenmelidir" dedi. Şahin, depremin yerin 88 kilometre derinliğinde gerçekleşmesinin, bu bölgede gerçekleşen depremlerin genel karakteristiğini yansıttığını vurguladı. 


YYİNE AYNI TARTIŞMA GÜNDEMDE

Deprem, tartışmaları gündeme geldi. 2004'te yarısı kent merkezinde 119 kamu binasında yapılan incelemede binaların yüzde 70'i depreme dayanıksız, 13'ünün de 'yıkılması gerekir' belirlenmişti.


Göksel Yapar/Sabah Gazetesi Akdeniz eki


Geri Dön