20 / 04 / 2024

Ceneviz surları için acil önlem talebi!

Ceneviz surları için acil önlem talebi!

Galata’da bulunan Cenevizlilerden kalan yaklaşık 700 yıllık surdaki açılma için koruma kurulu Beyoğlu Belediyesi’nin acil önlem alınmasını istedi.



İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde 13. yüzyılda Cenevizliler tarafından yapılan Galata surlarında, yağmur suyundan kaynaklı beş metre uzunluğuna sahip iki metre genişliğinde delik oluştu. Surda oluşan tahribatta incelemelerde bulunan Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi konuyla ilgili İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne yazı yazıp acil önlem alınmasını istedi.

Hürriyet'ten İdris Emen'in haberine göre; başvuruya istinaden 26 Mart’ta Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi’ne yazı gönderen kurul, surun daha fazla zarar görmemesi, can ve mal güvenliği için çöken kısmında acilen önlem alınması ile ilgili Beyoğlu Belediyesi’ne başvuru yaptı.

 Ceneviz surları için acil önlem talebi!

DİĞER YAPILAR İÇİN DE RİSKLİ

Arkeologlar Derneği İstanbul Şube Başkanı Yiğit Ozar, Ceneviz surlarının ortaçağ Galatasını gösteren son kalıntılardan biri olduğunu ifade etti. Ozar, “Duvardaki açılma ve boşalmalar konusunda acilen tedbir alınmazsa ortaçağ Galatasından kalma bir kültür varlığının önemli bir parçasını kaybedebiliriz. Çevredeki diğer yapılar için de risk teşkil edebilir. Ayrıca tüm Galata için günümüze çok az bir kısmı ulaşabilmiş surların ve diğer arkeolojik izlerin nasıl araştırılacağı, korunacağı ve kent planlamasına dahil edileceği üzerine odaklanılması gerekiyor” açıklamasında bulundu.


Geri Dön