20 / 04 / 2024

Cengiz Holding çelik British Steel ile mi ilgileniyor?

Cengiz Holding çelik British Steel ile mi ilgileniyor?

İngiltere'ye ait çelik şirketi British Steel'ın Çinliler tarafından satın alındığı iddia edilmişti. Şirketin satışında çıkan sorunlardan dolayı Cengiz Holding’i de satış masasında tuttuğu söylendi...



British Steel çelik üretim fabrikası, 21 Mayıs 2019'da finansal darboğaza girmişti ve resmi makamlar vasıtasıyla satışa çıkarılmıştı. OYAK şirketi almaya karar vermişti fakat sonrasında vazgeçti. Daha sonra şirketin Çinli Jingye'ye satıldığı belirtildi.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, İngiliz basını, satış süreci yılan hikayesine dönen İngiltere'ye ait çelik şirketi British Steel için Cengiz Holding'in devrede olduğunu belirtti. OYAK'a bağlı Ataer Holding firma ile ilgilenmiş daha sonra Çinlilerin British Steel'i satın aldıkları söylenmişti.

Yüklü borçları sebebiyle satın alma süreci dikkat çeken, geçen aylarda OYAK'a bağlı Ataer Holding’in de ilgilendiği British Steel için Cengiz Holding'in devrede olduğu iddia edildi.

The Guardian’da yer alan habere göre; OYAK'tan sonra Çinli Jingye'ye satıldığı belirtilen British Steel'ın satışında pürüzler tespit ediliyor.

Haberde İngiliz kamu otoritesinin satışta çıkan sorunlardan dolayı Cengiz Holding’i de satış masasında tuttuğuna dikkat çekildi. 

Satış sürecini yürüten İngiliz kamu otoritesi (BEIS) sözcüsü ve Cengiz Holding konu hakkında bir açıklama yapmadı. 

NE OLMUŞTU?

OYAK'ın iştiraki Ataer Holding British Steel'i 2019'da satın almak amacıyla girişimlerde bulunmuştu. İngiliz kamu firmasının satışından OYAK'ın vazgeçmesinden sonra Çinli Jingye Group devreye girmiş yaklaşık 70 milyon sterline firmanın sahibi olmuştu.

British Steel bünyesinde yaklaşık 4 bin İngiliz çalışıyor. İngiltere hükümeti bu nedenden dolayı şirketin kime satılacağı konusunda hassas davranıyor.

150 YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR

Kuruluşu 150 sene öncesine dayanan British Steel'ın yıllık 4.5 milyon ton ham çelik üretim kapasitesi bulunuyor. Firma 1500’e yakın çelik tipinde üretim gerçekleştiriyor.

21 Mayıs 2019'da finansal darboğaza giren ve aynı tarihte resmi makamlar vasıtasıyla satışa çıkarılan şirkete, başta Avrupalı üreticiler olmak üzere dünya genelinden 80’e yakın çelik üreticisi talip oldu.

 


Geri Dön