26 / 04 / 2024

Ceren Kumbasar: 2014 için yabancı yatırımcılardan ümitliyiz!

Ceren Kumbasar: 2014 için yabancı yatırımcılardan ümitliyiz!

Vatan Gazetesi yazarlarından Ceren Kumbasar bugünkü yazısında Yabancı yatırımcıyı “kullanma” klavuzu konusuna değindi. Kumbasar; "2014 yılı için en büyük beklentimiz yine, yeniden yabancı yatırımcılar. " dedi...



2014 yılı için en büyük beklentimiz yine, yeniden yabancı yatırımcılar. Son 5 yıldır yabancı yatırımcılarla ilgili bir türlü gerçekleşmeyen “milyar dolar”lık yatırımları dinliyoruz. Beklentimizi de hevesimizi de hiç kaybetmedik. Her yıl, ‘bu yıl işte o yıl’ diyoruz. Yeni başlanan her projeye önce Ortadoğulular geliyor. Sırasıyla Dubai şeyhinin kuzenleri, Arap yatırımcılar, Kuveyt bankaları, Katar emirinin ailesi bildiğimiz bütün büyük projelere talip oldular! 


Garip olan şu ki, hep aynı isimler hep aynı projelere talip oldu. Ama aslında Ortadoğulu yatırımcılar şirket kurarak talip oldukları gayrımenkullerde bile, topraktan satışa sıcak bakmazlar. Onlar sadece tamamlanmış projeler ve mümkünse Boğaz, değilse deniz manzaralı arazilerle ilgilenirler. Ama inşaatçılar yılmadan, ısrarla henüz ruhsatı yeni alınmış projelerde bile yabancı yatırımcılara blok blok satışlar yapıldığını iddia ettiler. Her nasılsa sonrasında aynı blokların satışı için tekrar reklam kampanyaları düzenlediler. Hafızasız bir toplum olmamızın nimetlerini inşaat sektörü afiyetle yedi. Yabancı yatırımcıları iyi değerlendirip, kullanamasak da isimlerinin yarattığı hevesi doğru kullandık. 


2014’ün umudu yabancılar


Bu yılın ikinci yarısına kadar, yabancı yatırımcıların önünü açmak, bürokratik işlemleri kolaylaştırmak, oturum hakkına öncelik vermek ve özellikle Ortadoğu yatırımcısını teşvik etmek için harcamamız gereken eforu onları bir pazarlama argümanı olarak kullanmakta harcadık. Kendi bünyelerinde kurumsallaşmadan yabancı yatırımcılarla ilişkilerin kısıtlı olabileceğinin de farkına yeni vardık. Nihayet oturum izni, hukuki mükellefiyetler gibi temel sıkıntılar kısmen de olsa aşıldı. 


Hal böyleyken, yabancı yatırımcılarla ilgili beklentiler de ayyuka çıktı. Açıkçası nihayet bu yıl ben de aynı beklenti içindeyim. Zira 2014 nakit alımlar için pek çok fırsatı da beraberinde getirmekle beraber, faiz bandının 0.80-1.00 arasından 1.25-1.40 bandına çıkma ihtimalini de saklı tutuyor. Dolayısıyla bu yıl yeni yatırımcıları ürkütüp, sektöre yatırım yapmaya alışkın yatırımcıları da bekleme butonuna basmaya zorlayabilir. 


Son üç yıldır yabancı yatırımcılara önemli “yatırımlar” yaptık. Fuarlarla,  Ankara  ilişkileriyle, Arap dünyasındaki lobi faaliyetleriyle. Şimdi, nihayet onlar 2014’ün gerçekten umudu. Yıllardır zaten sadece söylentileriyle bile Türk yatırımcısını hareketlendirdiler. Şimdi, işlem hacmiyle sektörü hareketlendirmeleri bekleniyor. Bakalım onları gerçekten yatırımcı olduklarında kullanmayı başarabilecek miyiz?


Ceren Kumbasar/Vatan Gazetesi


Geri Dön