28 / 03 / 2024

Cerrahpaşa Tıp Müzesi'nin restorasyonu 3 yıldır sürüyor!

Cerrahpaşa Tıp Müzesi'nin restorasyonu 3 yıldır sürüyor!

Dünyada en nitelikli koleksiyonların bulunduğu 10 müzeden biri olan Cerrahpaşa Tıp Tarihi Müzesi, 1 yıl içinde restorasyonu tamamlanıp bitirilmesi gerekirken 3 yılda bitirilmedi.



Türk tıp tarihinin hafızası niteliğindeki müze binasının kapısına kilit vuruldu. Kıymetli eserler konteynerlerde çürümeye terk edildi.


İl Özel İdare Teşkilatı’nın kaldırılmasının etkileri, teşkilat eliyle yürütülen çalışmaların ortada kalmasıyla yeniden gündeme geldi. 2014 yılında kapatılan İstanbul İl Genel Meclisi tarafından restorasyon işleri takip edilen Cerrahpaşa Tıp Tarihi Müzesi bu kapsamda en dikkat çeken yapılardan biri. Gönüllü bağışçılarının desteği ve eşsiz nitelikteki pek çok tıbbi objelerle kurulan müze bugün idari olarak sahipsiz kaldı. 2012 yılında Özel İdare’ye teslim edilen binanın restorasyonu aradan geçen yaklaşık 3 yılda hâlâ bitirilemedi. 2. derece tarihi eser olan yapı, özel idareler kapatılınca ortada kaldı.


DÜNYADA İLK 10'A GİREBİLİR


Müzeye hatırı sayılır koleksiyonlarını bağışlayan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (CTF) Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Cenk Büyükünal, müzenin geleceğine ilişkin endişeli olduğunu dile getirdi. Büyükünal, Türkiye’deki en geniş ve nitelikli koleksiyonların müzede olduğunu, bu alanda müzenin Avrupa’da ilk 5-6, dünyada ise ilk 10 arasında yer alabileceğini söyledi. CTF Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Nil Sarı’nın müzenin kuruluşunda büyük emeği bulunduğunu anlatan Büyükünal, “Eşim ile birlikte 25 yıl içinde birikimini yaptığımız ve tüm dünya ülkelerinden topladığımız ‘doktor-hemşire biblo ve kukla koleksiyonumuzu bu müzeye bağışladık. Bu birikimin dünyada belki de en geniş birikimler içinde olduğunu sanıyorum. Az sayıda da olsa 80-90 yıllık parçalar da var” dedi.


KOMİSYONUN AKIBETİ BİLİNMİYOR


Kapatılan İstanbul İl Genel Meclisi’nin eski üyelerinden Ertuğrul Gülsever, İl Özel İdareleri aracılığıyla az ekonomik güçle çok işler yapıldığını belirtti.


BİZ 400 MİLYONLA YAPIYORDUK


İstanbul İl Genel Meclisi’nin 400 milyon liralık bütçesi ile büyük işler başardığını anlatan Gülsever, “İBB'nin bütçesi 12.5 milyar lira. 400 milyon lira bütçesi olan İl Genel Meclisi İstanbul'da çok büyük işler başarıyordu” şeklinde konuştu.  Gülsever, “Özel idarelerin bünyesinde devam eden yatırımlar, valilikler bünyesinde oluşturulan yatırımları izleme ve denetleme komisyonu adı altında 5-6 kişilik bir komisyona havale edildi. Yatırımların hangi noktada olduğu ve akıbetleri konusunda hiç bir bilgi yok” ifadelerini kullandı.


Bugün


Geri Dön