20 / 04 / 2024

çeşme 'ye deniz otoyol, Efes 'e tarihi liman yapılacak!

çeşme 'ye deniz otoyol, Efes 'e tarihi liman yapılacak!

İzmir 'de yankı uyandıran projeler arasında Körfez 'den çeşme 'ye uzanan ‘deniz otobanı ' ile bin yıllık tarihi Efes Limanı 'nın yeniden hayata geçirilmesi de var



BİNALİ Yıldırım tarafından açıklanan projeler arasında, yeni yat limanları, kruvaziyer limanı, dijital tarih kütüphanesi, agora ve şehir merkezi yenilemesi, EXPO 2020, Egeray ve metro projelerini de bulunuyor. İzmir-çeşme Deniz Otoyolu projesi kapsamında Karaburun 'a 6 kilometrelik bir kanal yapılacak. Yapılacak bu ‘deniz otoyolu ' birlikte İzmir-çeşme arasındaki denizyolu ulaşımı 45 dakikaya düşecek. Ayrıca Efes 'in antik limanı yeniden inşa edilecek. Liman ve ulaşım yolu, canlandırma projesiyle tarihte kullanıldığı şekilde yeniden hayat bulacak. Bu çerçevede bölgedeki antik yapılar da restore edilecek. Deniz yoluyla doğrudan Efes 'e ulaşım sağlanacak, liman çevresinde tarihte olduğu gibi yaşam alanları oluşturulacak. Tarihi ve tabii altyapılara dokunulmadan, mevcut altyapıların imkanlarıyla Efes antik limanına denizden ulaşılacak.

şžEHİR YENİLEME PROJESİ:  İzmir  'deki 1 milyon konuttan en az 200 bininin standarta uymayan, depreme dayanıklı olmayan, yeterli altyapı hizmeti bulunmayan binalardan oluştuğunu belirten Yıldırım, bu yapılarla İzmir 'in cumhuriyetin 100. yıl şehri olamayacağına dikkat çekti. şžehir yenilemenin mutlaka yapılması gerektiğini dile getiren Yıldırım “şžehir yenileme projesini hiç ama hiç siyasetin amacı haline getirmeyeceğiz. Bu projeyi yüksek sesle konuşmaya başlayınca belediye de adım atacağını ifade etti ve şehir yenileme için projelerini açıkladı. Bu güzel bir gelişme. İzmir bu yenilenmeyle daha konforlu, daha güzel mekanlara sahip olacak. Önce yapacağız, sonra yıkacağız; önce yıkıp sonra yapmak yok. Bu proje, 10 milyar lirayı aşan bir iştir. ” dedi.

KONAK MEYDANI 'NA TÜNEL: Yıldırım, açıkladıkları projeler arasında Konak Meydanı 'na tünel yapılmasını hayati olarak gördüğünü söyledi. Bu projeyle birlikte Üçkuyular, Yeşildere, Mürselpaşa arasında 2x2.5 kilometrelik çift tünel inşa edeceklerini anlatan Yıldırım, transit yolcunun yer altına alınacağını belirtti.

İKİ BÜYÜK şžEHİR HASTANESİ: Bayraklı 'ya bin 600, Tepecik 'e bin 400 yataklı şehir hastaneleri kurulacak. Bu projelerin yatırım programına alındığını ve uygulama safhasında olduğunu anlatan Yıldırım, öğrenci yaşam merkezleri de kurulacağını, yeni stadyumlar yapılarak spor kulüplerinin destekleneceğini belirtti.

KUZEY EGE çANDARLI LİMANI: Temeli kısa bir süre önce atılan ve dünyanın en büyük 10 limanı arasında gösterilen Kuzey Ege çandarlı Limanı, Ege Bölgesi 'ni önemli bir ticaret aktörü haline getirecek. Proje, İzmir 'in yıllık 1 milyon TEU olan konteyner kapasitesini 13 milyon TEU 'ya çıkaracak. İzmir 'i, Türkiye 'nin en önemli lojistik üslerinden biri haline getirecek.

SABUNCUBELİ TÜNELİ: İzmir ile Manisa, Sabuncubeli Tüneli 'yle birbirine bağlanacak. İki şehir, uzun yıllardır trafik açısından riskli bölge olarak anılan Sabuncubeli 'nde inşa edilecek tünelle birleşecek. Tünelin 3,5 kilometresi çift tüp, 1,2 kilometresi bağlantı yolu olacak. Tünel, iki geliş ve iki gidiş olarak planlandı.

İZMİR 'E DÖRT YENİ METRO HATTI: şžehir merkezi, semtlere dört yeni metro hattıyla daha bağlanacak. Bunlar Üçkuylar-Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Üçyol-Tınaztepe, Halkapınar-Otogar ve Bornova Merkez-Evka3 olarak belirlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu dört projenin Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılması için başvurmuştu.

İZBAN UZATMA PROJESİ: İZBAN projesi kapsamında 30 km. uzunluğunda yeni demiryolu hattıyla Bergama, Aliağa istasyonu üzerinden Menemen 'e bağlanacak.
Star


Geri Dön