24 / 04 / 2024

Çeşme'de TOKİ konutlarının fiyatlarına tepki!

Çeşme'de TOKİ konutlarının fiyatlarına tepki!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin Çeşme Reisdere'de hayata geçirdiği konutların fiyatlarının talep döneminde açıklanan fiyatların çok üzerinde olduğu dile getirildi.



İzmir'in Çeşme ilçesindeki  TOKİ  hak sahipleri, Şubat ayında açıklanan satış bedelleri nedeniyle mağduriyetlerini yetkililere duyurabilmek için basın toplantısı düzenleyerek fiyatlara tepki gösterdi. 

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ)'nin, Reisdere Mahallesinde yaptığı konutların fiyatlarının talep döneminde açıklanan fiyatların çok üzerinde açıklandığını belirten hak sahipleri, seslerini duyurabilmek için TOKİ konutlarının önünde bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına eşleri, çocukları, anneleri, babaları ile birlikte katılan çok sayıda hak sahibi, ellerindeki pankartlarla da tepkilerini dile getirdi. Hak sahipleri adına hazırlanan basın bildirisini okuyan Yakup Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'a seslenerek, "TOKİ'ye başvurduğumuzda, başvuru sözleşmelerinde belirtilen fiyatla, teslim sözleşmesi arasındaki fiyat, fahiş bir şekilde artmıştır. Fiyat artışına gerekçe olarak sunulan mazeretler, bizleri tatmin etmemiştir. Bizler mağduriyetimizi yetkili her makama anlattık; ancak bizi dinleyenler, ya ciddiye almadı ya da derdimize çare bulamadılar. Bu nedenle derdimizi sizlere anlatmaktan başka çare kalmadı" dedi.


Hak sahipleri adına hazırlanan basın bildirisinde, projenin dar gelirli, ihtiyaç sahibi insanları ev sahibi yapmak için uygulandığına da dikkat çekildi. Yakup Yılmaz, şöyle devam etti:


"TOKİ'nin Türkiye genelinde yapmış olduğu projelerle, yüz binlerce insan hak ettiği yuvalarına kavuşmuştur. Bizlerin yaşadığı sorunlar, başka hiçbir TOKİ projesinde yaşanmamıştır. Anayasal hakkımız olan barınma hakkımıza, devletin yapmış olduğu TOKİ evleri sayesinde kavuşma imkanına sahip olduğumuz anda, gözünü kazanç hırsı bürümüş, paralı insanların bu hakkı elimizden almaya çalışması büyük haksızlıktır. Bizler, Çeşme'de dar gelirli olarak yaşayan ve gelirinin yarısını kiralara ödeyerek, zar zor geçinmeye çalışan vatandaşlar olarak Çeşme nüfusunun yüzde 70'ini oluşturmaktayız. Bizler, hayallerimize kavuşmaya bu kadar yaklaşmışken, bize sunulan yüzde 100 zamlı fiyatların altından kalkmamız mümkün değildir. Çoğu dar gelirli olan vatandaşların başlangıç olarak bin 800 liralara varan rakamları ödemeleri mümkün değildir. Bin 27 konut olarak yapılan bu projenin dar gelirli ve ihtiyaç sahibi vatandaşa teslim edilmemesi halinde yaklaşık 10 bin kişiyi olumsuz etkiler" şeklinde konuştu.


Basın bildirisinde ayrıca, adil olmayan uygulamanın kaldırılması, TOKİ'nin kuruluş amacına uygun davranması, barınacak yuva ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için fiyatların ödenebilir seviyeye çekilmesi de talep edildi. Hak sahipleri, yaptıkları açıklamaların ardından olaysız dağıldı.


Habertürk




Geri Dön