25 / 04 / 2024

Çevre temizlik vergisi nereden ve nasıl ödenir?

Çevre temizlik vergisi nereden ve nasıl ödenir?

1 Kasım itibari ile başlayan ve 30 Kasım'da sona erecek olan çevre temizlik vergisi nereden ve nasıl ödenir? Kimler vergi mükellefi olur?



Belediye Gelirleri Kanunu gereğince tahsil edilen çevre temizlik vergisi, belediyelerin çevre temizlik hizmetinden faydalanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödeniyor.

 

Kullanılmayan konut ve işyerlerinin de muafiyeti mümkün oluyor. Muafiyetlik için boş bina sahiplerinin belediyeye bir dilekçe ile başvuruda bulunması gerekiyor.

 

Çöp vergisi olarak da bilinen çevre temizlik vergisi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Çevre temizlik vergisi 1. taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödendi. 2. taksit ödemeleri ise Kasım ayı itibari ile başladı.


 
Peki, çevre temizlik vergisi nereden ve nasıl ödenir?

 

Çevre temizlik vergisi ödemelerinin şekli işyeri ve konutlarda farklılık gösteriyor. Çevre temizlik vergisi, meskenler için su faturalarına yansıtılırken, işyeri ve diğer bağımsız bölümler için belediyeye gidilerek ödenmesi gerekiyor. Belediyeye online bir şekilde de ödeme yapılabiliyor.

 

Konutlar için söz konusu çöp vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına belirlenen fiyat tarifesi ile hesaplanıyor. 

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön