29 / 03 / 2024

Veraset ve İntikal Vergisi stopaj yoluyla nasıl ödenir?

Veraset ve İntikal Vergisi stopaj yoluyla nasıl ödenir?

Veraset ve İntikal Vergisi stopaj yoluyla nasıl ödenir? Merak ediyorsanız stopaj yoluyla veraset ve intikal vergisinin nasıl olduğunu ve konu detaylarını öğrenmek için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Veraset ve İntikal Vergisi stopaj yoluyla nasıl ödenir?

Veraset ve İntikal Vergisi, miras; şans oyunları, yarışma ve çekilişler gibi yollarla edinilen varlık için ödenen vergi olarak ifade ediliyor. Miras yolu ile gayrimenkul ve menkul bir mala sahip olan kimseler, kendi vergilerini kendileri öderken; şans oyunları, yarışma ve çekilişlerden gelir elde edenlerden ise vergi oranı hesaplanıp, düşüldükten sonra söz konusu varlık sahibine teslim ediliyor.


Bu şekilde kesilen vergiye "stopaj yolu" deniyor. Peki veraset ve İntikal Vergisi stopaj yoluyla nasıl ödenir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Veraset ve İntikal Vergisi stopajı

Şans oyunları, yarışma ve çekilişler için bunları düzenleyenlerin sorumluluğu oluyor. Yani; bu tarz organizasyonları düzenleyen kişi veya kurumlar, söz konusu şans oyunları, yarışma ve çekilişlerden gelir sahibi olan kimselerden veraset ve intikal vergisini stopaj yolu ile alıp, devlete ödüyor.


Maliye Bakanlığı, sorumluluk sahibi şans oyunları, yarışma ve çekiliş düzenleyenleri denetliyor.


Stopaj oranı; Daha önce yüzde 20 iken yapılan yeni düzenlemelere bağlı olarak yüzde 10'a indirildi.


Örneğin 500 bin TL'lik bir çekiliş ikramiyesinden istisna tutarı düşüldükten sonra, kalan tutar üzerinden de yüzde 10'u stopaj yolu ile keserek veraset ve intikal vergisinin Vergi Dairesine yatırılması gerekiyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön