29 / 03 / 2024

Veraset ve intikal vergisi 2. taksiti ne zaman ödenir?

Veraset ve intikal vergisi 2. taksiti ne zaman ödenir?

Kanunda belirtilen malların kişilere veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi halinde ödenmesi gereken veraset ve intikal vergisi 2. taksiti ne zaman ödenir?



Veraset ve intikal vergisi 2. taksiti ne zaman ödenir?

Veraset ve intikal vergisi uygulamasında vergiyi doğuran olay, Veraset ve İntikal Kanununun 2’nci maddesinde tanımı yapılan malların yukarıda belirtilen kişilere veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi olarak karşımıza çıkıyor.


Buna göre vergiyi doğuran olay, bir kişinin ölümü, Medeni Kanun hükümlerine göre hukuken ölümüne karar verilmesi (gaiplik) veya hayatta iken yapılan bağışlamalar ile meydana geliyor.


Verginin mükellefi, veraset yoluyla veya ivazsız (karşılıksız) 

bir suretle mal intikal eden gerçek ve tüzel kişiler oluyor. Aynı zamanda vergide bazı muafiyetlikler bulunuyor. Bu muafiyetler şu şekilde sıralanıyor:


- Kamusal muafiyetler,

- Kamu yararı amacı güden teşekküllere sağlanan muafiyetler,

- Diplomatik muafiyetler.


Kamusal muafiyet kapsamına, kamu kuruluşları, emekli ve yardım sandıkları, sosyal sigorta kurumları, kamuya yararlı sayılan dernekler, siyasi partiler ve bunlara ait olan veya bunların aralarında kurdukları kuruluşlardan kurumlar vergisinden muaf olanlar, 


Yukarıda sayılanların dışında kalan tüzel kişilere ait olup kamu yararı için; ilim, araştırma, kültür, sanat, sağlık, eğitim, din, hayır, imar, spor gibi alanlarda faaliyette bulunmak amacıyla kurulan kuruluşlar,


Yabancı devletlerin Türkiye’de bulunan elçi, maslahatgüzar ve konsolosları (fahri konsoloslar hariç) ile elçilik ve konsolosluklara mensup olan ve o devletin uyruğunda bulunan memurları ve Türkiye’de resmi bir göreve memur edilenler ve bu sayılanların aile bireyleri,veraset ve intikal vergisinden muaf tutuluyor.


Peki vergiden muaf olmayan veraset ve intikal vergisi yükümlüleri, vergi borcunu ne zaman ve nasıl öder?


Vergi, tahakkukundan itibaren üç yılda her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere toplam altı eşit taksitte ödenebiliyor. Buna göre, 2014 yılına ait veraset ve intikal vergisi 2. taksiti Kasım ayında ödenecek.



Veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmezse ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön