19 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi 1. taksiti!

Veraset ve intikal vergisi 1. taksiti!

Veraset ve intikal vergisi, bir kişinin ölümü üzerine, sahibi bulunduğu menkul ve gayrimenkul mallarla bütün hak ve alacaklarının mirasçılarına intikali halinde ödeniyor. Peki, veraset ve intikal vergisi 1. taksiti ne zaman ödenir?



Veraset ve intikal vergisi 1. taksiti!

Veraset ve intikal vergisi, bir kişinin ölümü üzerine, sahibi bulunduğu menkul ve gayrimenkul mallarla bütün hak ve alacaklarının mirasçılarına intikali halinde ödeniyor.


Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinde yer alan istisnalar şu şekilde sıralanıyor:


-Veraset yoluyla intikal eden ev eşyası ile murise ait kişisel eşyalar ve aile hatırası olarak korunan tablo, kılıç, madalya gibi eşyalar,

-Veraset yoluyla intikal eden malların, evlatlıklar da dahil olmak üzere çocuklar ve eşten her birine düşen miras paylarının (2015 yılı için) 161.097 TL'sı, eşin yalnız başına mirasçı olması halinde ise kendisine isabet eden miras payının (2015 yılı için) 322.392 TL'sı, 

-Örf ve adete göre verilmesi gelenek olmuş hediye, cihaz, yüzgörümlüğü ve drahomalar (gayrimenkuller hariç),

- Bütün sadakalar,

- İvazsız suretle vaki intikallerin (2015 yılı için) 3.711 TL'sı, 

- Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyelerin (2015 yılı için) 3.711 TL'sı,

vergiden istisnadır.


Yukarıda belirtilen istisna tutarları, 2015 yılı için geçerli tutarlar olup, bu tutarlar her yıl yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle dikkate alınıyor.


Veraset ve intikal vergisi, tahakkukundan itibaren üç yılda her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere toplam altı eşit taksitte ödeniyor.


Buna göre, 2015 yılına ait veraset ve intikal vergisi 1. taksiti ödemeleri 1 Mayıs 2015 itibariyle başlıyor.  


Muris veya tasarrufu yapan şahıs Türkiye’de hiç ikamet etmemiş ya da son ikametgâhı tespit edilememiş ise beyanname verilecek yetkili vergi dairesi Gelir İdaresi Başkanlığınca tayin edilir. 


Ancak mükellef bununla ilgili dilekçesini evraklarıyla birlikte süreksiz vergi daireleri ya da Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Diğer Vergiler Müdürlüğü’ne verebilir.



9 soruda veraset ve intikal vergisi!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön