24 / 04 / 2024

Çevre vergisi ne zaman ödenir?

Çevre vergisi ne zaman ödenir?

Konutlar hariç işyeri sahiplerinin ve diğer şekillerde kullanılan yapıların çevre temizlik vergisi belediyelere gidilerek ödeniyor. Peki iki eşit taksit halinde ödenebilen çevre vergisi ne zaman ödenir?



Çevre vergisi ne zaman ödenir?

Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında sınırları belirtilen çevre temizlik vergisi; konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalardan alınıyor. 


Kanun kapsamında vergi yükümlülüğü şu şekilde açıklanıyor: Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabidir.

             

Genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından  münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtları ile umuma açık  ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı vergiye tâbi değildir.

             

Verginin mükellefi, binaları kullananlardır. Mükellefiyet binanın kullanımı ile başlar. 


İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait Çevre Temizlik Vergisi, aşağıdaki tarifeye göre alınır ve büyükşehirlerde % 25 artırımlı uygulanır. Peki çevre vergisi ne zaman ödenir?


Çevre vergisi ödeme zamanı

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan 2013 yılı vergi takvimine göre çevre vergisinin ikinci taksitleri bu ay sonuna kadar ödeniyor.



Çevre temizlik vergisi indirimi!
Çevre temizlik vergisi son ödeme günü!



Geri Dön