24 / 04 / 2024

Çevreciler 10 soruda 3. Köprü tablosu hazırladı!

Çevreciler 10 soruda 3. Köprü tablosu hazırladı!

Kuzey Ormanları Savunması 10 soruda 3. Köprü başlıklı bir tablo hazırladı. Topluluktan Ali Yıldırım kuzey ormanlarını savunma sebeplerini anlattı ve 7-8 Eylül tarihlerinde yapılacak kampın haberini verdi



Türkiye'de bir başka hareketli şimdi. Sokaklarda, inşaatlara giden dozerlerin yanında çantasında gaz maskesiyle hazır yürüyen insan da far. Ve İstanbul'un kuzeyi de bir başka. Oralar eskiden hep dutluktu, şimdi komple inşaat alanı, ortalık hep kel tepeler. 


Gezi Parkı Direnişi kendi hareketini yarattı. Mahalle forumları daha kolay bir araya gelişler, ortaya çıkarı hareketler. Kuzey Ormanları Savunması'da bu topluluklardan biri. Her şey birkaç bisikletlinin, 3. Köprü'min bir ayağının yer alatını Sarıyer Garipçe'ye kadar pedallayıp "Buralar hep dutluktu" pankartı açmak istemesiyle başladı. Bütün polis engellemelerine rağmen, Gezi Parkı Direnişi'nden sonra ortaya çıkan forumların da desteği ile bisikletli ve çok sayıda yaya ile ilk eylem gerçekleştirildi. Ardından yeni bir eylem için toplanıldı, amaç katledilen ağaçların helasını dağıtmaktı. Sonraki süreçte pek çok forum sivil toplum kuruluşu ue meslek odalarının da katılımı ile bir mücadele çatısı oldu Kuzey Ormanları Savunması. Artık her birimi: hareketin kendisiyiz. Ve direnişten bir duvar yazısının da dediği gibi; 'Bu yazıyı okuyorsan direniş sensin'. 


Kuzey Ormanları Savunması nedir? 


Gezi Parkı süreciyle birlikte filizlenen, kent ve demokrasi adııu haklı taleplerini ortaya koymaya çalışan, dayatılan politikalara ve kararlara karşı başlatılan mücadelenin mahalle parklauna taşınmasıyla başladı yolculuğumuz. Forumlarda gelişen ve henüz yol yakınken kentin kuzeyindeki tehditlere karşı kentimizi, yaşam haklarımızı savunmaya çalışan bir topluluk halini aldık. Bünyesinde mücadeleye ortak olmak isteyen her kuruma ve bireye yer veren. 


» Kuzey Ormanları ile kastedilen nedir? 

Kuzey ormanları sadece milyonlarca ağacı değil, içinde içme suyu havzalarını, kalan son tarım alanlarını, dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmeyen bitki çeşitlerini, yaban hayvanları, kentin ekolojik koridorlarını, büyük piknik ve mesire alanlarını. doğal bisiklet ve yürüyüş rotalarını kuş göç yollarını, kumulları ve kumsalları barındıran İstanbul'un kuzeyindeki doğal yaşam alanlarını anlatır. Köprülerden önce istanbul'un üçte ikisini oluşturan, şimdi ise üçte birlik bir alanda kalmış şehıiıı son doğal yaşam alanlarıdır. Temizlediği havayı kuzeyden esen hakim rüzgarlar bize getirir ve eğeı "kent dediğin insandan başka nedir ki? diye soran şaite kanlıyorsak, bu kentin kalbidir kuzey ormanları. 



KUZEY ORMANLARI TEHDİT ALTINDA

Köprü ile başlayan, 3. Havaalanı. Kanal İstanbul ve kuzeyde yeni uydu şehitlerin kurulması ile devam eden ve olası yeni yapılaşmaları kuzeydeki doğal alanlar üzerine kaydıran projelerin tehdidi alunda. Neredeyse tamamı bu kentin yaşayanlarına sorulmayan, kentin planlarında olmayan, tartışılmayan, ilgili bilimsel raporları ve müzakere taleplerini hiçe sayan bit anlayışla yapılmak isteniyor. 


YAPILAN GELİŞİM DEĞİL 

Bu projelerse nüfusu 20 milyonu aşan, ne sağlıklı içme suyu ne de havası yetebilecek olan, kuzeyindeki doğal yaşam alanlarını hızla yitiren, trafikte daha çok zaman harcanan bir kent yaşamı sunuyor. Uzun lafın kısası karada ve denizde ekolojiyi unut diyor! Nüfusu 14 milyona ulaşan bu kentin taşıyabileceği nüfus 16 milyonken, bu projelerle ne nüfusun artışı ne de doğal yaşam alanlarının tahribatı kontrol altına alınabilir. Milyarlarca liralık bu proje kaynaklarının. doğal ediklerinin anık sınırına gelmiş İstanbul yerine ülkenin başka ve gelişmeye muhtaç yörelerine kaydırılması daha savunulabilir bir ekonomi politikası olabilir. 


ORMANLARI SAVUNUYORUZ 

Kentin kuzeyini savunmak aynı zamanda kentin geri (alanını da savunmak demek. 

Resmin tamamına bakıldığında kenti ve üzerinde yaşayan her canlıyı savunmak, sonraki nesillere aktarabilmektir. Sürekli bir kentsel yayılmayı ve inşaat sahalarını ekonomik bir ivme olarak görmeyen, doğayla barışık başka ekonomilerin de bizleıi geliştirmeye yetebildiği bir yaşamı savunuyoruz. yaşadığımız kentin kaderinin başka merkezlerden ve iradelerden alınmadığı, içinde yer aldığımız bir anlayışı görmek istiyoıuz. 


» Gelecek dönemde neler yapılması planlanıyor? 

Kuzey Ormanları Savunması'nır öncelikli hedefi kuzey ormanların tehdit eden projeler ile ilgili net bilimsel verileri gün ışığına çıkarmaktır, bununla birlikte bilimsel raporlarda neden yapılmaması gerektiği' açıkça belirtilen anlamsız mega projelerin durdurulması için mücadele verilmektedir. Uzman kişilerce halk forumlarında bilgilendirme toplannları yapılmaktadır. Bilgilendirme toplantılarının ardından kentin kuzeyinde, tek gecelik kamp etkinliğine davet ediyoruz herkesi. 


7-8 Eylûl'de yapılması planlanan bu etkinlikte doğa atölyeleri, spor aktiviteleri ve konserler yapılması planlanıyor. 

Birgün Gazetesi


Geri Dön