20 / 04 / 2024

Cezaevlerinde lise ve mesleki eğitim merkezleri açılacak!

Cezaevlerinde lise ve mesleki eğitim merkezleri açılacak!

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, cezaevlerinde lise ve mesleki eğitim merkezleri açılmasına ilişkin "Eğitim ve Öğretim İş Birliği Protokolü"nü imzaladı...



Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dikmen Hakimevi'nde "Eğitim ve Öğretim İş Birliği Protokolü"nü imzaladı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, imza töeninde yaptığı konuşmada,"Bu, ülkemiz için, cezaevinde bulunan hükümlü, tutuklu insanımız için önemli bir hizmettir." dedi.

Cezaevinde olanların hayata hazırlanmalarının, bir meslek ve zanaat edinerek yeniden yaşama kazandırılmalarının kendileri için öncelikli bir konu olduğunun altını çizen Gül, cezaların iyileştirici, ceza infaz kurumlarının da rehabilite edici işlevinin ancak eğitim faaliyetleriyle hayat bulabileceğini ifade etti.

Gül, tutuklu ve hükümlülerin ortaöğretim ve yükseköğrenim haklarının yanı sıra iş ve meslek kursları, sosyal kültürel kurslar, dini rehberlik hizmetleri, kütüphane çalışmaları gibi yararlı faaliyetlerden yararlandıklarını dile getirerek, "Ceza infaz kurumlarında 2 bini hükümlü, 16 bini tutuklu olmak üzere toplam 58 bin kişiye eğitim imkanı verilmektedir. Yine kurumlarımızda 2019-2020 eğitim öğretim döneminde 6 bin 373 hükümlü ve tutuklu okuryazarlık eğitiminden yararlanmıştır." diye konuştu.

Geçen yıllarda 82 bin hükümlü ve tutuklunun meslek edindirme kurslarından yararlandığını ifade eden Gül, şöyle devam etti:

"Tutuklu, hükümlü ve eski hükümlülere sunulan hizmetlerin iyileştirilmesi ve kişisel sosyal gelişmelerin korunması amacıyla bir protokol çizilecek, böylece ceza infaz kurumlarında eğitim kalın şekilde çizilecek önemli bir başlık haline gelecektir. Hükümlülerden okuryazar olmayanların okuryazar haline gelmesi, örgün eğitimine devam etmeleri, mesleki eğitim merkezlerinin ya da şubelerin açılması, halk eğitim merkezleri tarafından kurslar, sosyal etkinlikler düzenlenmesi bu konuda yine önemli bir katkı sağlayacaktır. Kalfalık, usta öğreticilik belgesi, diploma sahibi olunması da yine çok önemli bir boşluğu kapatacaktır. Yine açık öğretim okullarının imkanlarından yararlanmasına yönelik ihtiyaçlar da göz önünde bulundurularak burada bir adım atılacaktır." 

 "Hükümlünün istihdamı çok önemli"

Herhangi bir sebeple cezaevine girenlerin cezası sonlandıktan sonra hayata hazırlanmasının, sağlıkı bir birey olarak topluma kazandırılmasının herkesin infazdan beklediği temel bir yarar olduğuna belirten Gül, "Elbette cezaevi açmak, cezaevinde hükümlü ve tutukluların bulunması kimseyi mutlu etmez ancak hayatın bir realitesi olarak ve suçla mücadele anlamında böyle bir şey meydana geldiğinde, orada da insanca muamele edilmesi, tekrar bu kişinin topluma kazandırılması gerektiği hususu asla aklımızdan çıkmaması gereken temel bir yaklaşımdır. Bugün yaptığımız protokolün temel yaklaşımı da bu çerçevede hazırlanmıştır." dedi.

Gül, "Cumhuriyet tarihinde ve infaz kurumu tarihinde de ilk defa bir mesleki eğitim merkezi açılmış olacak, bu da ülkemiz için cezaevinde bulunan hükümlü, tutuklu insanımız için önemli bir hizmettir. Böylece artık mesleki eğitim merkezinde bir zanaat edindirme imkanı, kalfalık belgesi alma imkanı olacaktır." diye konuştu.

Hükümlünün cezaevinden çıktığında bir mesleğinin olmaması halinde kötü bir süreç yaşamaya devam edebildiğini belirten Gül, suç tekrarının önlenmesi bakımından hükümlünün istihdamının çok önemli olduğunu aktardı.

Gül, Sincan Ceza İnfaz Kurumları kampüsü içinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olacak ve hükümlü ve tutuklulara hizmet verecek mesleki eğitim merkezini önümüzdeki ay ortalarında bitireceklerini ifade ederek, "İnşallah tüm bu çalışmalarla artık eğitim öğretimin her alanda, her vatandaşımıza ulaşmasına katkısı olacaktır. Hükümlü de tutuklu da olsa cezasını çekip, topluma kazandırılmak üzere meslek öğrenecek." diye konuştu.

Protokol neleri kapsıyor?

İki bakanlık arasında tutuklu, hükümlü, yükümlü ve eski hükümlüler ile annesinin yanında kalan 3-6 yaş grubu çocukların iyileştirme çalışmaları kapsamında kişisel, sosyal ve mesleki gelişimleri sağlanacak.

Protokol kapsamında okuryazar olmayanların, okuryazar durumuna getirilmesi, örgün eğitim dışında kalanların eğitimlerine devam etmeleri, okul öncesi, lise, mesleki eğitim merkezi ya da şubelerinin açılması, mesleki eğitim merkezlerinde lise diplomasına erişim programlarına katılımı sağlanacak.Ayrıca, halk eğitimi merkezleri tarafından kurslar ve sosyal etkinliklerde hazırlanacak.

Tutuklu, hükümlü, yükümlü ve eski hükümlülerin belirli bir mesleki alana dair geçmiş öğrenmeleri incelenip değerlendirilecek. 

Faaliyetlerde yer alacak eğiticilere, Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu personeline ve diğer personele hizmet içi eğitimler düzenlenecek.

Hükümlü ve tutukluların mesleki eğitim merkezlerine kayıtlarının yapılarak kalfalık, ustalık, usta öğreticilik belgesi ve diploma sahibi olabilecek.

Çocuk ve genç hükümlü ve tutukluların kaldığı ceza infaz kurumlarında 9-10-11 ve 12. sınıflara devam edemeyen çocuk ve gençlerin örgün lise eğitimine devam edebilmeleri için Ceza İnfaz Kurumları içerisinde müstakil lise veya uygun görülen bir liseye bağlı şubeler kurulacak.

Datça'daki tarihi cezaevi müze olacak!


Geri Dön