19 / 03 / 2024

Cibuti 2. Abdülhamid Han Cami ve Külliyesi ay sonunda açılıyor!

Cibuti 2. Abdülhamid Han Cami ve Külliyesi ay sonunda açılıyor!

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından temeli 4 sene önce atılan Cibuti 2. Abdülhamid Han Cami ve Külliyesi'nin resmi açılışı bu ayın sonunda gerçekleştirilecek.



Cibuti 2. Abdülhamid Han Cami ve Külliyesi'nin resmi açılışı bu ayın sonunda açılacak. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2015 yılında Cibuti ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Gulle'nin, "ülkesinde Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan bir cami görme ve semalarında İstanbul usulü ezanı duyma" isteğini belirtmesi üzerine hayata geçirilen camide, aynı anda toplam 6 bin kişi ibadet edebilecek.

Cami ve külliye, ülkenin önemli liman şehri olan başkent Cibuti'de, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın da yer aldığı Salines Ouest Semti'nde deniz doldurularak 13 bin metrekare alana inşa edildi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Osmanlı mimarisi ve sanat anlayışıyla bölgenin önemli ve en büyük simge eser olma özelliğine sahip olan caminin açılış törenine, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un da katılması planlanıyor.

Cibuti 2. Abdülhamid Han Cami ve Külliyesi ay sonunda açılıyor!

Malzemeler Türkiye'den getirildi


Cibuti 2. Abdülhamid Han Cami ve Külliyesi'nin inşası için malzemelerin büyük kısmı Türkiye'den getirildi. Kubbesinin yüksekliği 27, çapı 20 metre olan caminin 46 metrelik iki şerefeli iki minaresi mevcut.

Kubbe ve duvarlarında klasik Osmanlı hat sanatına ait olan nadide örneklerini taşıyan camide, bölgesel özelliklerin yansıtılması için sade bir üslup tercih edildi. Ana kubbe ve yarım kubbe avizeleri, klasik Osmanlı aydınlatma sanatına uygun olarak dizayn edildi.

Bütün kubbeleri kenetli alüminyum levhayla kaplı olan caminin, kubbeleri üzerinde yer alan bakır alemleri özel projelendirilerek tecrübeli sanatkarlar tarafından altın varakla kaplandı.

Ahşap işi ve dekorasyonu geleneksel Türk-İslam sanatlarına uygun olarak Türkiye'de üretilen caminin, harim ve mahfil kat zeminlerine, sıcak iklim göz önünde tutularak koku yapmayan yün keçeler serildi. 

Cibuti 2. Abdülhamid Han Cami ve Külliyesi ay sonunda açılıyor!

"Ecdat mirasını Afrika'da yaşatmaya devam ediyoruz"


TDV Genel Müdürü Mehmet Savaş Polat konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Türkiye'den çıkarılan krem ve bej renkli doğal taş malzemeleriyle caminin iç ve dış duvarlarının kaplandığını, bütün mermer ürünlerin geleneksel Türk-İslam sanatına uygun üretildiğini dile getirdi.

Bu caminin Afrika'da, Osmanlı Devleti'nden sonra bir Osmanlı sultanı adına yaptırılan ilk cami olduğunu söyleyen Polat, şöyle konuştu:

"Böylelikle Türkiye Diyanet Vakfı, ecdat mirasını Afrika topraklarında yaşatmaya devam etmiş olacak. Cibuti'nin en büyük camisi olma özelliğini taşıyan 2. Abdülhamid Han Cami ve Külliyesi, Anadolu ve Afrika halkları arasındaki ortak din, tarih, kültür ve kardeşlik bağlarının güçlenmesine vesile olacak. Aynı zamanda birliğin, huzurun ve barışın da sembolü olacak." 

Cibuti 2. Abdülhamid Han Cami ve Külliyesi ay sonunda açılıyor!
 


Geri Dön