18 / 04 / 2024

Çiftçilerin kredi ödemelerinde yapı ruhsatı aranması şartı TBMM'de!

Çiftçilerin kredi ödemelerinde yapı ruhsatı aranması şartı TBMM'de!

Çiftçilerin kredi ödemelerinde yapı ruhsatı aranması şartı getirilmesi TBMM gündemine taşındı. CHP'li Özer, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, çiftçilerin kredi ödemelerinde yapı ruhsatı aranması şartı getirilmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Özer, sorularının Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, ''Bakanlığınız tarafından verilen bilgiye göre ülkemizde yıllık ortalama üretilen 27 milyon ton yaş sebzenin 6 milyonu örtüaltı tarım ile elde edilmektedir. Bununla birlikte seralarda bazı yapılaşma sorunları yaşanmaktadır. Çiftçilerin borçlarını ödeyememeleri sebebiyle zor günler geçirdiği bilinmektedir. Bu sebeple çiftçilerimiz sera kurulumu ya da sera tadilatı için gerekli miktarı Ziraat Bankasının ilgili destek kredilerinden karşılamak durumundadırlar. Ancak 2018 Aralık ayı itibariyle Ziraat Bankası kredi ödemeleri için yeni bir şart getirmiştir. İlgili yazıda; “Örtüaltı üretim teknikleri kullanılarak yapılan tesislerin dışındaki beton temel, çelik konstrüksiyon üzeri cam veya naylonla kaplı sera tesislerine yönelik yatırımlarda ruhsat aranması gerekmektedir. ” denilmektedir'' diye konuştu.

''Diğer bir deyişle, üreticilerimize özel Sübvansiyonlu İşletme ve Tesis Kredilerinin kullanım şartı olarak Valilik/Belediyelerden alınacak olan yapı ruhsatı, inşaat yatırımlarının tamamlanmasını müteakip ise yapı kullanım izin belgesi talep edilmektedir. Yatırım ve tesis kredileri için istenen yapı ruhsatı ve yapı kullanım izin belgesinin düzenleme ve maliyetleri (Mimari Proje-Statik Proje-Makine Proje-Elektrik Proje-Jeoloji Proje-Jeaofızik Proje-Harita Mühendislik-Lihkap-Asad-SGK-Şantiye Şefı-Yapı Denetim-Laboratuvar-Kadastro Yol Durumu-Geçici Müteahhitlik Belgesi-Belediye Ruhsat Harçları vb. giderler) .3 0 ile -40 bin TL arasında tutmaktadır. Dolayısıyla bu meblağları karşılayamadığı için çiftçi kredilerden de yararlanamaz hale gelmiştir'' diyen Özer, ''Örtüaltı üretimin yapıldığı 30-40 yıllık eski düzen seralarda, havalandırma kapasitesinin düşük olması yüzünden insect tül (böcek tülü) bulunmamakta, dolayısıyla daha fazla ilaç kullanılmakta ve bu da sebze üzerinde ilaç kalıntılarına sebep olmaktadır. Hem sebze kalitesinin yükseltilmesi ve birim alanda üretilen sebzenin artırılması, hem de artık ömrünü tamamladığı için 30-40 yıllık bu seraların yenilenmesini gerekmektedir'' ifadelerini kullandı.

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer'in soruları:

1. Çiftçimizi yeni teknik seraların yapımı konusunda teşvik etmek gerekirken neden yüksek harçları ödemek zorunda bırakan ruhsat mevzuatı getirilmiştir? Kredi kullandırmalarda yapı ruhsat aranmaması için bir çalışmaya gidilecek midir?

2. Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmelik’in 3. Maddesinde yer alan sera tanımındaki “ilgili idarece ruhsatlandırılan” ifadeleri nedeniyle kredi kullanım şartları çiftçi aleyhine ağırlamıştır. Ruhsatlandırma yerine ziraat odalarından alınan izin belgesi neden yeterli değildir?

 


Geri Dön