25 / 04 / 2024

Çimento üretim kapasitesi yüzde 60'lara düştü!

Çimento üretim kapasitesi yüzde 60'lara düştü!

İnşaat yatırımlarının azalmasıyla çimento üretim kapasitesi oranları yüzde 60'lara kadar azaldı. Sintek Grubu Kurucu Ortağı Onur Atakay, 'Katar, ABD ve Kanada menşeiyli yatırım fonlarının düşüşte olan firmaları almak için harekete geçti' dedi.



Türkiye'de inşaat sektörünün bir anda durması çimento fabrikalarının üretim kapasitesini azaltı. Bu durum yabancı yatırımcılar için fırsat yarattı. Sintek Grubu Kurucu Ortağı Onur Atakay, çimento fabrikalarında üretim kapasitesinin yüzde 60'lara kadar azaldığını, Katar, ABD ve Kanada menşeiyli yatırım fonlarının düşüşte olan firmaları almak için harekete geçtiğini söyledi.

Sözcü'de yer alan habere göre, yurt içi ve yurt dışında anahtar teslimi çimento fabrikaları kuran Sintek Grubu ortaklarından Onur Atakay, 90 milyon ton yıllık üretim kapasitesine ulaşan çimento sektörünün artık doygunluğa ulaştığını, inşaatın yavaşlamasıyla yüzde 90'ları gören kapasite kullanım oranının yüzde 60-65'ler düzeyine kadar düşüş yaşadığını dile getirdi.

Düşük fiyata alıp pahalıya satılacak

Atakay, bu dönemde Türkiye'de yeni çimento fabrikası kurulum talebi gelmeyeceği için yurt dışına açıldıklarını ifade eden, mevcut fabrikaların da ihracat yaparak süreci atlatmaya çalıştığını belirtti. Atakay, 'Fabrikaların değerinin düştüğü bu dönemde yabancı devler Türkiye'den çıkmıyor, aksine alıma geçiyorlar. Özellikle ihracat imkanı olan ancak ihracat yapamayan Akdeniz ve Marmara bölgelerindeki çimento fabrikalarıyla Doğu ve Güneydoğu'da zora düşen fabrikaları almak için ABD, Katar ve Kanadalı yatırım fonları fırsat kolluyor. Şu anda birkaç fabrika için de görüşmeler başladı. Bu fonlar fabrikaları ucuza alıp, bir süre bekleyip sonra yüksek fiyattan tekrar satacaklar' dedi.

Atakay, Türkiye'nin kara yollarının ithal asfalt yerine tamamı içeride üretilen çimentodan yapılabileceğini, bu sayede yurt dışına çıkan milyarlarca dolar dövizin içeride kalacağını da söyledi. Atakay, asfalt yolların beton yollara dönüştürülmesi sayesinde bakım maliyetlerinin de sona ereceğini dile getirdi.

Türkiye’nin çimento ihracatı 600 milyon doları aştı!

 


Geri Dön