27 / 04 / 2024

Çin yuanı 2008’den bu yana en düşük seviyeyi gördü

Çin yuanı 2008’den bu yana en düşük seviyeyi gördü

ABD Merkez Bankasının (Fed) son yaptığı faiz artırımı kararının ardından Çin yuanının dolar karşısında değeri, 2008 küresel finansal krizden bu yana en kötü seviyeye indi. Dolar/yuan dengesi kapanışta 7,2458'den işlem gördü.



Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’de yönetimin resmi büyüme hedefi 2022 yılı için yüzde 5,5 olarak belirlenmişti. Ancak birçok finans kuruluşu hem küresel ekonomideki durağanlığın Çin’i de yavaşlatıyor olmasından hem de Çin’in sıkı sıkıya bağlı kalmaya çalıştığı ‘sıfır korona’ politikalarından dolayı büyüme öngörülerini düşürüyor.

Son olarak Dünya Bankası da 2021 yılı yüzde 8,1 olarak öngördüğü ve nisan tahminlerine göre yüzde 4-5 aralığına çektiği Çin 2022 büyüme öngörüsünü yüzde 2,8’e düşürdü. Daha önce aralarında Goldman Sachs ve Nomura’nın da yer aldığı birçok finans kuruluşu da Çin’e ilişkin büyüme öngörülerini düşürmüştü.

Fakat Doğu Asya’nın geri kalanı ve Pasifik ülkelerinde büyüme tahminleri yukarı yönlü olarak revize edildi. Dünya Bankası Çin hariç tutulduğunda Asya’nın 2022’de yüzde 5,3 büyümesini öngörüyor. Geçen yıl bu öngörüsünü yüzde 2,6 olarak duyurmuştu. Çin dışındaki Asya ekonomilerine ilişkin iyimser revizyonun yüksek emtia fiyatları ve korona virüs salgını sonrası yurtiçi tüketimin tekrar artmasından ileri geldiği aktarılıyor.

Dünya Bankası’nın öngörüleri tutarsa, Çin 1990 yılından bu yana büyümenin lokomotifi olduğu Doğu Asya’da ilk kez bölgeden daha yavaş bir büyüme kaydetmiş olacak. Çin, Asya finansal krizinde de, küresel finansal krizde de ve korona virüs salgınında da Doğu Asya ekonomilerinden daha hızlı büyüme kaydedebilmişti. 

LG’den yeni teknoloji kurutma makineleri! LG 29 Eylül 2022 fiyat listesi

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön