25 / 04 / 2024

Çin'in emlak sektörü risk altında!

Çin'in emlak sektörü risk altında!

Bir zamanlar Çin'in en büyük gayrimenkul geliştiricisi olan Evergrande'nin, şu anda yaklaşık 300 milyar dolardan fazla borca sahip olması, şirketin batması tüm gayrimenkul sektörünün etkilenebileceği anlamını taşıyor. Peki uzmanlar ne diyor?



Ağır borç yükü altında olan ve bundan önceki borç geri ödemelerini anca ek sürenin son gününde gerçekleştirebilen Çinli emlak devi Evergrande, yeniden temerrüte düşme ihtimaliyle karşılaştı. Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; şirketin 82.5 milyon doları geri ödemesi için tanınan sürenin sonuna gelindi.

Şirketin borçlarını geri ödemekte zorlanacağının vurgulandığı açıklamalar, devletin şirkete doğrudan müdahale edeceği ve borçlarını yeniden yapılandıracağı beklentilerinin de artmasına neden oldu. 

Çin in emlak sektörü risk altında!

SON GÜNE GELİNDİ 

Son aylarda ihraç ettiği tahvillerin kupon ödemelerinden üçünü son anda yapan Evergrande'nin toplam 82.5 milyon dolar geri ödemesi için tanınan 30 günlük ek süre de bugün sona eriyor.

ALACAKLILAR KAPIDA

Fakat şirketin, Cuma günü gerçekleştirdiği açıklamada borç verenlerin 260 milyon dolar talep ettiğine ve şirketin bu ödemeyi gerçekleştirmek için yeterli kaynaklara sahip olacağına garanti edemeyeceğini duyurması, resmi makamların şirket yöneticisini çağırmasına ve şirketin hisselerinin keskin şekilde gerilemesine sebep oldu.

Çin in emlak sektörü risk altında!

BÜTÜN GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ RİSK ALTINDA

Bir zamanlar Çin'in en büyük gayrimenkul geliştiricisi olan Evergrande'nin, şu anda yaklaşık 300 milyar dolardan fazla borca sahip olması, şirketin batması halinde tüm gayrimenkul sektörünün etkilenebileceği anlamını taşıyor.

HÜKÜMET KURTARMAYA İSTEKSİZ

Capital Economics'in Çin ekonomisti Julian Evans-Pritchard, Temmuz'da paylaştığı notta Pekin'in bu rüzgarı dindirmek amacıyla müdahalede bulunabileceğini belirtmişti. 

"Çin yönetimi, umarsız özel şirketleri cezalandırmak ve emlak üzerindeki spekülasyonu gidermek için Evergrande'ye bir kurtarma paketi sunma konusunda isteksiz gibi" ifadelerini kullanan Evens-Pritchard, şirketin büyüklüğü ve sistemdeki rolü dikkate alındığında, yetkililerin, Evergrande'nin temerrüde düşmesi durumunda bir adım atabileceğini belirtmişti.

Nomura analisti Iris Chen ise konuyla ilgili açıklamasında "Hükümetin Evegrande'ye kurtarma paketi hazırlamak için inisiyatif alacağını düşünmüyoruz. Ancak Evergrande üzerinde baskı kurup, daha sistemli bir temerrüt planı oluşturulacağını düşünmekteyiz" diye konuştu. 

Çin in emlak sektörü risk altında!

"BOŞ DAİRE ÇÖPLÜĞÜ"

The Diplomat'ta yayımlanan makalesinde Çin'deki konut standartlarının düşük olduğuna dikkat çeken Çin uzmanı makroekonomi analisti Eddie Witte, "Ancak bu pek çok yatırımcı için önemli değil çünkü birçoğu o evlerde yaşamayı düşünmüyor" yorumunu yaptı. Witte, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Çin'in hızlı trenlerinden birine atlayıp büyük şehirler arasında gezintiye çıkın. Özellikle şehirlerin dış kısmında boş daire çöplüğü oluştuğunu göreceksiniz. 

Bir konut almak, Çinli tüketiciler için her zaman güvenilir bir yatırım olarak görüldü. Orta ve üst gelir grubundan pek çok kişi ikinci, hatta üçüncü evini alırken, ev sahibi olmak hem bir statü göstergesi hem de aile kurmak öncesi bir şart gibi kabul ediliyordu. 

Büyüme ve refah zamanlarında bu model, GSYH arttıkça ve yatırımcılar iyi gelir dönüşleri aldıkça çalışıyordu. Ancak bugün oluşmaya başlayan çatlaklar, hem emlak sektörünü hem de ekonomik sistemin istikrarını zorluyor."

Evergrande hisseleri 11 yılın en düşüğünde!

Çin ekonomisinde Evergrande korkusu!

Borçlu Çinli emlak şirketlerini yüklü ödemeler bekliyor!


Geri Dön