18 / 04 / 2024

Çinli oto devi Türkiye'de fabrika kuracak

Çinli oto devi Türkiye'de fabrika kuracak

Küresel kriz sebebiyle dünya ekonomileri zor günler yaşarken, yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisi devam ediyor



Güney Kore'nin önde gelen sanayi kuruluşlarından POSCO Bursa'da çelik yatırımına hazırlanırken, bir müjdeli haber de Çin'den geldi.  
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyaretinin de etkisiyle, dünyanın önde gelen Çinli otomotiv firması DFM yatırım kararını netleştirdi. Edinilen bilgilere göre, Çin'in en büyük otomotiv üreticilerinden DFM 250 milyon dolarlık yatırım yapacak. Şirket, yıl sonuna kadar ticari araç üretimi için düğmeye basmayı planlıyor. Yer konusu henüz netleşmezken, Konya, Gebze ve İzmir'in adı ön plana çıkıyor. Küresel krize rağmen büyümesini devam ettiren Çin'in yatırım projelerine ağırlık verdiğine dikkat çeken Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri, DFM ile sürecin sonuna gelindiğini kaydetti. Firma, yapacağı yatırımla Avrupa'nın yanı sıra hem Ortadoğu hem de Kuzey Afrika pazarına Türkiye üzerinden açılmayı planlıyor.

Dünyanın birçok ülkesine yatırımcı uğramazken son bir yılda uluslararası ölçekli birçok firma Türkiye'nin kapısını çaldı. Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı bir buçuk ay önce Pfizer ile Ar-Ge yatırımları konusunda mutabakata varırken, son bir yılda yatırım kararı alan şirketler arasında Microsoft, Hewlett Packard, ENPAY, CRH, Vision, Oschatz, Gates, Tafe ve Areva gibi dünya devleri yer aldı.

Yatırım kararını netleştiren Çinli DFM'nin Türkiye'deki distribütörlüğünü MYG Otomotiv yapıyor. Yıllık bir milyon adedi aşan üretimiyle Çin'in en büyük otomotiv üreticilerinden biri olan DFM'nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Şinghay, mevcut krize direnmenin yolunun birlikte üretim yapmak olduğunu söylemişti. Şinghay, Türkiye'nin Avrupa pazarına açılmada kendileri için büyük önem taşıdığını, üretim üssü kurmak için girişimleri başlattıklarını ifade etmişti. Geçen yıl dünyada 100 milyar dolara yakın yatırım yapan Çin'in Türkiye'deki yatırımlarının tutarı yaklaşık 60 milyon dolar. Türkiye'nin Çin'deki yatırım miktarı ise 100 milyon dolar civarında. DFM'nin yanı sıra yatırım planlayan Çinli firmaların sayısı her geçen gün artıyor. Telekom şebeke çözümleri alanında faaliyet gösteren Çinli Huawei, Türkiye'deki ilk Ar-Ge merkezini açacak. Dünyadaki Huawei Ar-Ge merkezlerinin on beşincisi olacak merkezin, açılışı için imzalar Cumhurbaşkanı Gül'ün Çin gezisi sırasında atılmıştı. Projenin hemen başlangıcında Huawei Ar-Ge merkezinde 150 Türk mühendis görev alacak.

HONDA VE NİSSAN'A ÜRETİM YAPIYOR

Çin otomobil endüstrisinin en önemli şirketlerinden olan DFM (Dong Feng Motor) 1969'da kuruldu. 30 yıldır büyüyen firma, üretim tesislerini Shiyan (orta ve ağır ticari araçlar, parçalar ve komponentler), Wuhan (binek araçlar) ve Guangzhou şehrinde (binek araçlar) faaliyete geçirdi. 2003 yılında genel merkezini Shiyan şehrinden Wuhan şehrine taşıyan DFM'nin kuruluş amacı, tüm ticari araç serileri, binek araçları, parça ve bileşenleriyle otomobil donanımını üretmek. Şirket, yıllık bir milyon adedin üzerinde araç üretimi yapıyor. Firma Çin'in en büyük üç otomobil firmasından biri. Çin ordusu için de askerî araç üreten DFM, ülkesinde Honda, Nissan, Citroen, Peugeot ve KIA'nın resmî üreticisi.

13 Haziran 2008'den bugüne dünya devleri yatırım için sırada

GE Healthcare'in operasyon üssü Türkiye oldu.

ENERJİ firması Areva 105 milyon dolarlık yatırımı başlattı.

FRANSIZ Perfcet Wind rüzgâra 210 milyon Euro yatıracak.

HİNTLİ TAFE Manisa'da yılda 15 bin traktör üretme kararı aldı.

ALMAN Oschatz Kocaeli'nde 30 milyon dolarlık yatırım yapacak.

KÖRFEZ merkezli Vision ile 6 milyar dolarlık yatırım için imzalar tamam.

ENPAY 40 milyon Euro'luk yatırımla endüstriyel tesis kuracak.

HP ve Foxconn, 60 milyon dolarlık yatırımla 2 bin kişiye iş verecek.

ABD'Lİ MPR ile yerli ortakları Siirt'e 600 milyon dolara baraj kuracak.

MICROSOFT Türkiye'yi yazılım merkezi yapacağını açıkladı.

ÇİNLİ Huawei Türkiye'de Ar-Ge merkezi açıyor. ZAMAN
 
Vatan/Ercan Baysal 


Geri Dön