26 / 04 / 2024

Cins tashihi işlemleri nasıl yapılır?

Cins tashihi işlemleri nasıl yapılır?

Cins tashihi başka bir deyişle cins değişikliği işlemi, gayrimenkulün mevcut durumunun değiştirilmesi için yapılıyor. Peki, cins tashihi işlemleri nasıl yapılır?



Cins tashihi işlemleri nasıl yapılır?

Cins tashihi başka bir deyişle cins değişikliği işlemi, gayrimenkulün mevcut durumunun değiştirilmesi için yapılıyor.


Cins değişikliği işleminin yapılabilmesi için  taşınmaz malın tapu senedi veya tapu kayıt örneği, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya bilgi gerekli oluyor.


Cins tashihi işlemlerinde en sık arsa veya araziler üzerine yeni bina inşa edilmesi veya mevcut binanın yıkılarak arsa haline dönüştürülmesi halinde rastlanıyor. Arsa veya araziler üzerine yeni konut inşa edilmesi için yapılacak işlemler şu şekilde işliyor;


Yapının iskâna uygun olması halinde belediye veya valilikler cins tashihi yapılması için kadastro müdürlüğüne yazı yazıyor,


Kadastro müdürlüğü mahallinde gerekli ölçümü yapılarak, tescil bildirimini düzenleyerek tapu sicil müdürlüğüne gönderiyor,


Tapu sicil müdürlüğü tescili sağladıktan sonra, kadastro müdürlüğüne durumu göndermekte, kadastro müdürlüğü paftası üzerinde gerekli teknik işlemleri yaparak durumu ilgili belediye veya valiliğe bildiriyor. 


8.8.1997 tarihinden daha önce tamamlanarak iskan belgesi (yapı kullanama izin belgesi ) almış olan taşınmazların cins tashihi işlemleri, başka herhangi bir kuruma başvuru yapmaksızın kadastro müdürlüklerince doğrudan yerine getirilerek, tapu sicil müdürlüklerince tescilleri yapılıyor. 


Binanın yıktırılarak, arsa haline dönüştürülmesi işlemi ise şu aşamalardan oluşuyor;


Cins tashihi için ilgililer kadastro müdürlüğü veya şefliklerine müracaat ediyor,


Kadastro müdürlüğü personellerince zeminde inceleme yapıldıktan sonra düzenlenen tescil bildirimi tapu sicil müdürlüğüne gönderiliyor.


Tapuda cins değişikliği başvurusu!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön