29 / 03 / 2024

Cisr el-şžuğur hayalet kente döndü!

Cisr el-şžuğur hayalet kente döndü!

Kuşatma öncesi 40 bin nüfusu barındıran Cisr el-şžuğur askeri operasyonla 'hayalet kent'e döndü. Türkiye sınırına kaçan mültecilerin çektiği son görüntüler, yaşanan vahşeti çarpıcı bir şekilde belgeledi....



Kuşatma öncesi 40 bin nüfusu barındıran Cisr el-şžuğur askeri operasyonla 'hayalet kent'e döndü. Türkiye sınırına kaçan mültecilerin çektiği son görüntüler, yaşanan vahşeti çarpıcı bir şekilde belgeledi. Cenazelerini gömmelerine bile izin verilmeyen Suriyelilerin, yakınlarını evlerinin bahçesine defnettikleri anlaşıldı. Suriye yönetimi, operasyon sırasında Mahir Esad'ın birliklerinin şžam'dan dışarı çıkmadığını savunurken, ordunun hızla ilerlediği Maarat el-Numan'da da halk kaçmaya başladı


Suriye ordusunun Pazar günü girdiği Cisr el-şžuğur kenti, askerlerin rastgele açtığı ateşler ve yıkımlar nedeniyle adeta haritadan silindi. Ordu, Türkiye sınırı yakınlarındaki kasabanın çevresinde yeniden denetim sağlamak amacıyla operasyonlarını sürdürürken, Türkiye sınırından geçen mülteciler ve hala Suriye topraklarında bulunan eylemciler, askeri birliklerin kasabanın doğu ve kuzeyindeki köylere saldırılar düzenlediğini ve bu yörelerin dış dünyayla bağlantısını kestiğini söyledi. Cisr el-şžuğur, ağır silahlı askerlerin gelişiyle birlikte 'hayalet kent'e dönerken, askerlerin günlerce tank ve top ateşiyle yakıp yıktığı şehirde hiçbir canlı kalmadı. 40 bin nüfusu kentte sokaklar şimdi bomboş, dükkanlar kapalı. Katliamdan saatler önce bölgeyi terk ederek Türkiye sınırına kaçan mültecilerin çekmiş olduğu son görüntüler, yaşanan vahşeti çarpıcı bir şekilde belgeliyor. Cisr el-şžuğur'da Cuma namazı sonrası göstericilerin üzerine açılan ateş sonucu 23 kişi hayatını kaybetmişti. Suriye askeri ve istihbaratı, ölenlerin mezarlığa gömülmesine bile izin vermedi. Cenaze sahipleri, yakınlarını evlerinin bahçesine defnetmek zorunda kaldı.

YENİ HEDEF MAARAT EL-NUMAN

Görgü tanıkları askerlerin bölgeyi yakıp yıktıklarını, tarlaları ateşe verdiklerini, hayvanları vurduklarını anlattı. Bir başka tanık ise, 'Camileri vurdular. Askerler yabancı bir ülkeyi işgal etseler bu kadar barbarca davranmazlardı. Her önüne gelene ateş açıyorlar ve yakaladıklarını tutukluyorlar' diye konuştu. Suriye yönetimi ise, askerlerin tek hedefinin 'bölgede asayişi bozan silahlı çeteler' olduğunu iddia ediyor.

Cisr el-şžuğur'dan sonra ordunun diğer güzergahı ise Maarat el-Numan kenti. Suriye devlet televizyonu, bu kentte güvenlik karargahlarına saldırılar düzenlendiğini bildiriyordu. Ordunun Marat el-Numan kentinde 'sınırlı operasyon'a hazırlandığı öğrenildi. Suriyeli yetkililer, askerler ve tankların, ülkenin kuzeyindeki Cisr el-şžuğur'un 40 kilometre güneydoğusundaki kente doğru yol aldığını belirtti. 100 bin nüfuslu kentin sakinlerinin çoğunun operasyon ihtimali yüzünden kaçtığı kaydedildi. Bu arada bölgede Sünni çoğunlukla, Esad'ın bağlı olduğu azınlıktaki Alevi toplum arasındaki mezhep gerginliğinin son derece yüksek olduğu vurgulanıyor.


Mahir'in askerleri şžam'dan hiç çıkmamış!

Cisr el-şžuğur ve civarında tam bir insani dram yaşanırken, 'katliamın sorumlusu' olarak görülen Suriye ordusu ise haklarındaki iddiaları yalanlarken bile sınırı aştı. Suriye Savunma Bakanlığı Siyasi İşler Müdürü ve Sözcüsü Korgeneral Riyad Haddad, 4. Tugay'ın başkent şžam'daki görev yerinden hiçbir şekilde ayrılmadığını savundu. Türk basın mensuplarına özel açıklamada bulunan Haddad, Suriye'nin çeşitli kentlerinde meydana gelen olaylara, Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın kardeşi Korgeneral Mahir Esad'a bağlı 4. Tugay'ın müdahale ettiği yönündeki haberleri yalanladı. '4. Tugay'ın hiçbir şekilde şžam dışında görev almadığını' öne süren Haddad, '4. Tugay'ın şžam'daki görev yerinden ayrıldığı yönündeki haberler tümüyle gerçek dışıdır' dedi. Haddad, sivillerin ise 'silahlı grupların tehditleri nedeniyle yaşadıkları yerleri terk ettiğini' iddia etti.


Üçüncü toplu mezar

Cisr el-şžuğur'da önceki gün bulunan üçüncü toplu mezar açıldı. Bir çöplükte bulunan mezarda 8 cesedin bulunduğu tahmin edilirken, 5'i çıkarıldı. Bazı cesetlerin bacaklarının kesik ve gözlerinin oyulmuş olduğu gözlendi. Mezarda ayrıca askeri malzeme ve kana bulanmış bir asker yatağı bulundu. Mezardaki en eski cesedin 20 gün önce gömüldüğü sanılıyor. Bölgede arama çalışmalarının devam ettiği kaydedildi. Daha önce de iki toplu mezar bulunmuştu.


Esad'a dev bayrakla destek

Katliam haberlerinin geldiği Suriye'de Devlet Başkanı Esad'a destek de kesilmiyor. Başkent şžam'da Esad yanlıları, dünyanın en büyük bayrağı olduğunu söyledikleri 2.3 kilometre uzunluğundaki ve 18 metre genişliğindeki dev Suriye bayrağıyla gövde gösteri yaptı.
Yenişafak/OKTAY YILDIRIM


Geri Dön