25 / 04 / 2024

Çok yönlü asansörler 2017'de geliyor!

Çok yönlü asansörler 2017'de geliyor!

Dünyaca ünlü bir asansör firması, hem dikey hem de yatay hareket edebilen asansör geliştirdi. Özellikle metropol kentlerdeki metro asansörlerinde kullanılması planlanan bu teknolojinin, 2017'ye kadar test aşamasına gelmesi bekleniyor.



Büyük şehirler özellikle de metropol kentler her geçen gün büyüyor. Bu şehirler her yıl yüz binlerce göç aldığı için, her geçen gün daha kalabalık ve daha karmaşık bir hal alıyor. Örneğin Tokyo'nun 42 milyon, Pekin'in 21 milyon, New York'un 23 milyon ve İstanbul'un da 15 milyon nüfusu bulunuyor ve bu metropollerdeki nüfus sayısı her geçen yıl artıyor.


Nüfus kalabalıklaştıkça ulaşım sıkıntısı da artıyor haliyle. Örneğin İstanbul dünyanın en yoğun trafiğinin yaşandığı şehir olarak kayıtlara geçiyor. Haliyle insanlar da alternatif çözümler arıyor lakin bunun için toplu taşıma imkanlarının oldukça geniş olması gerekiyor. Fakat metro ve metrobüs gibi her gün milyonlarca insan tarafından kullanılan araçların da belli limiti bulunuyor.


İşte dünyanın önde gelen asansör üreticileri arasında yer alan Thyssenkrupp, bu sorundan yola çıkarak yeni nesil bir asansör tasarladı. Hem dikey hem de yatay hareket edebilen bu asansör, özellikle metro ağlarının kullanımını yaygınlaştıracak.


Halat yerine manyetik şaftlar ile hareket eden asansör, yüksek binalar ve metro ağları arasında geçiş yapabilecek. MULTI adı verilen bu sistem ile birlikte işyerinde bindiğiniz asansör ile artık doğrudan metro istasyonuna gidebileceksiniz.


Tabii Londra temel alınarak geliştirilen bu sistemin ülkemize gelmesi biraz zor görünüyor. Zira bildiğimiz üzere Londra'nın metro ağı hayli geniş. Ülkemizde ise en geniş metro ağı İstanbul'da görünüyor fakat o da Londra ile mukayese edildiğinde oldukça zayıf kalıyor. Ülkemizdeki metro ağının genişlemesiyle, bu sistemin Türkiye'de de uygulanmasını umuyoruz.


Thyssenkrupp MULTI asansör sistemi önümüzdeki yıla kadar test aşamasına gelecek.




Yeni Şafak


Geri Dön