16 / 04 / 2024

Coldwell Banker bankaların elinde kalan gayrimenkulleri satacak!

Coldwell Banker bankaların elinde kalan gayrimenkulleri satacak!

Nisan 2013’te Türkiye pazarına giren Amerikan Gayrimenkul devi Coldwell Banker, Türkiye’de bankaların el koydukları gayrimenkulleri de satmaya başladı. Şirketin altı ayda sattığı bankaların gayrimenkul miktarı 40 milyon lirayı buldu.




Nisan 2013’te Türkiye pazarına giren Amerikan Gayrimenkul devi Coldwell Banker, Türkiye’de bankaların el koydukları gayrimenkulleri de satmaya başladı. Şirketin altı ayda sattığı bankaların gayrimenkul miktarı 40 milyon lirayı buldu. 108 yıllık geçmişiyle dünyada ki ilk gayrimenkul markası olarak görülen Coldwell Banker, aynı zamanda yıllık 250 milyar dolarlık satış rakamıyla Amerika’nın en büyük gayrimenkul şirketi olmasıyla da dikkat çekiyor. Yılda 6 milyar dolar komisyon geliri elde eden şirketin Türkiye ayağını ise Gata kökenli bir doktor olan Gökhan Taş yönetiyor. Türkiye’de 53 ofisle 15 şehirde faaliyet gösterdiklerini kaydeden Coldwell Banker Türkiye Ülke Direktörü Gökhan Taş, Türkiye’de konut, lüks konut, ticari gayrimenkul, proje alanlarında çalışmalara ağırlık vereceklerini aktardı. Ayrıca bankaların çeşitli nedenle el koyduğu atıl mülklerini satacaklarını da açıklayan Gökhan Taş, bunun ilk adımını Yapı Kredi’nin elindeki gayrimenkulleri satarak başlattıklarını söyledi. Gökhan Taş, 6 ay içinde yaklaşık 40 milyon liralık mülk sattıklarını anlattı. Şu anda Türkiye’de bankaların el koydukları mülk oranının binde 4 olduğunu söyleyen Taş, ancak mortgage kredilerinin Türkiye’de kullanımının artmasıyla bu pazarın büyüyebileceğini dile getirdi. Taş, bu pazarda etkin olmayı hedefl ediklerini kaydetti. 


2 yılda Türkiye’de 250 ofise çıkacak 


Türkiye’de 1.5 yıllık bir dönemde 53 ofise ulaştıklarını belirten Taş, bu kadar hızlı büyümelerinde markalarının bilinirliğinin çok önemli rol oynadığını söyledi. 2016 yılı sonunda 250 ofise ulaşmayı ve yılda 5 milyar dolarlık mülk satışı yapmayı hedefl ediklerini aktaran Taş, bunun için her bir ofislerinin 20 milyon dolarlık mülk satışı yapması gerektiğini kaydetti. Şu anda 20 milyon doların üzerinde mülk satan ofislerinin olduğunu aktaran Taş, “250 ofise ulaştığımız her ofisin yıllık 1 milyon dolarlık komisyon geliri hedefi olacak” dedi. Halen 500 kişilik bir kadroyla Türkiye’de çalıştıklarını aktaran Taş, hedefl eri olan 2016 yılında 2bin 500 gayrimenkul çalışanına ulaşmayı beklediklerini söyledi. Taş, Türkiye’de yakın zaman içinde pazarlama ve tanıtım çalışmalarına başladıklarını belirterek “Çok fazla başvuru aldık. Belki de 2016 hedefl erimize 2015 yılı içinde ulaşabiliriz” açıklamasını yaptı. Türkiye’de özellikle proje ve ticari gayrimenkul konusunda Türkiye’de nitelikli hizmete çok ciddi anlamda ihtiyaç olduğunu dile getiren Taş, “Şehirler arasında organize olup ticari gayrimenkulü birlikte yapan hiçbir marka yok. Aynı durum lüks konut alanında yaşanıyor. Bu alandaki firmalarda lokal bölgeler dışına çıkamıyor. Bizim hedefimiz bu konuları genelleştirmek” diye konuştu. 


“Brokerlarımız 2 yılda daire sahibi olabiliyor” 


“Satış yapan gayrimenkul danışmanlarımız ve brokerlarımız yüzde 3 alıcıdan yüzde 3’de satıcıdan komisyon alıyor. Bu nedenle ortalama derecede satış yapan birisi kazandıran koltuk uygulamasıyla iki yılda bir daire sahibi olabiliyor. Dünyada bu kadar kısa zamanda kazandıran legal iş sayısı yok” yorumunu yaptı. Bu nedenle brokerları arasında İTÜ ve ÖDTÜ inşaat, makine endüstri mezunu olanların yanı sıra öğretmen olanların olduğunu belirten Taş, çok iyi deneyim kazanarak bölgelerini tanıyan Coldwell’de gayrimenkul danışmanları ve brokerlarının bir noktadan sonra gayrimenkul yatırımcılığına da başlayarak buradan da kazanç elde ettiklerini söyledi. 


Çalışanlarının yüzde 46’sının kadın, yüzde 54’nün erkek olduğunu söyleyen Taş, firmaların özellikle kadın çalışanlara öncelik tanıdığını ifade ederek, “Sektörün genelinde erkek çalışanların oranı yüzde 80-90’lara kadar çıkıyor. Ayrıca çalışanlarımızın yüzde 82’si üniversite mezunu ve bunların yüzde 30’si ise yüksek lisans yapanlardan oluşuyor” dedi. 


Fiyatı 3 bin 500 doları aşan konut durgunluk yaratıyor 


Metrekaresi 3 bin 500 dolar üzerindeki gayrimenkullerde talepten fazla arz olduğunu dile getiren Taş, arzın fazla olması nedeniyle bu tarz konutlarda bir durağanlık olduğunu söyleyerek, “Özellikle İstanbul’da 1000-2 bin dolar bandındaki gayrimenkullerde ise çok fazla bir talep var. Ancak bu konut alanında arz az” dedi.


Gayrimenkul sahibi olma yaşı düştü


Gökhan Taş, eskiden ancak 40-45 yaşındaki anne babaların ev sahibi olduğunu belirtirken, günümüzde gayrimenkul sahibi olma yaşının çok fazla gerilediğini söyledi. Şu anda 23 yaşında 2 bin 500 TL maaş alan bir gencin bile 1200 liralık kredi kullanarak ev sahibi olma imkanına sahip olduğunu aktaran Gökhan Taş, “Yaşın düşmesinin hem bizim gibi markalar için nitelikli hizmet ihtiyacını artırıyor. Hem de sektörü oluşturan markalara bakış açısını geliştiriyor” dedi.



Dünya


Geri Dön