24 / 04 / 2024

Çöp vergisi borç sorgulama!

Çöp vergisi borç sorgulama!

Çöp vergisi dolu veya boş olmasına bakılmaksızın tüm konut ve işyerlerinden alınıyor. Verginin mükellefiyeti de, taşınmazın kullanılmaya başlandığı tarihte başlıyor. Peki, çöp vergisi nasıl sorgulanır?



Çöp vergisi borç sorgulama!

Çöp  vergisi dolu veya boş olmasına bakılmaksızın tüm konut ve işyerlerinden alınıyor. Çöp vergisinin mükellefi binayı fiilen kullanan olarak karşımıza çıkıyor. 


Çevre temizlik vergisi olarak da bilinen çöp vergisi belediyelerin çevre temizlik hizmetinden faydalanan belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan yapılardan alınıyor.


Çöp vergisi konut ve iş yerinden tahsil edilirken uygulamada farklılık söz konusu oluyor. Konutlar için çöp vergisi su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına belirlenen fiyat tarifesi ile hesaplanıyor. 


Çöp vergisi belediyeye gidilip ödenmiyor; vergi tutarı su faturalarına yansıtılıyor. Böylece su fatuları ödenirken aynı zamanda konutlar için çöp  vergisi de ödenmiş oluyor.


Ancak iş yerlerinde ise çöp vergilerini ödeyebilmeleri için belediyeye gitmeleri gerekiyor. İşyerleri için belirlenen çöp vergisi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Verginin mükellefiyeti taşınmazın kullanılmaya başlandığı tarihten itibaren başlıyor. Peki, çöp vergisi nasıl sorgulanır?


Çöp vergisi  sorgulama..

Sorgulama işlemi taşınmazın bağlı olduğu belediyeye gidilerek yapılabildiği gibi; belediyenin web sayfasından da borç sorgulanabiliyor.


Çöp vergisi beyannamesi örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön