19 / 04 / 2024

Çöp vergisi ödeme koşulları!

Çöp vergisi ödeme koşulları!

Çöp vergisi; dolu veya boş olmasına bakılmaksızın tüm konut ve işyerlerinden alınan vergi olarak karşımıza çıkıyor. Vergi ödemelerinin bazı koşulları bulunuyor. İşte, çöp vergisi ödeme koşulları!



Çöp vergisi ödeme koşulları!

Dolu veya boş olmasına bakılmaksızın tüm konut ve işyerlerinden alınan vergiye çöp vergisi deniyor. Çöp vergisinin mükellefi binayı fiilen kullanan olarak karşımıza çıkıyor. 


Çöp vergisi konutlarda, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına belirlenen fiyat tarifesi ile hesaplanıyor. Çöp vergisi, belediyeye gidilip ödenmiyor; vergi tutarı su faturalarına yansıtılıyor. Böylece su fatuları ödenirken aynı zamanda konutlar için çevre temizlik vergisi de ödenmiş oluyor.


İşyerleri sahiplerinin çöp vergilerini ödeyebilmeleri için belediyeye gitmeleri gerekiyor. İşyerleri için belirlenen çöp vergisi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Vergi ödemelerinin bazı koşulları bulunuyor. Peki, çevre temizlik vergisi ödeme koşulları nelerdir?


1. Çevre temizlik vergisi (çöp vergisi) taşınmazı kullanan tarafından Ocak ve Temmuz aylarında ilgili belediyeye iki eşit taksitle ödeniyor. 


2. Çevre temizlik vergisinin yıllık artırım oranı her yıl bakanlar kurulunca belirlenen emlak vergisi yeniden değerleme oranının yarısı kadar arttırılıyor.


3. Mükellefler mesken veya işyerlerinin boş olduğunu belgelendirmesi halinde bu taşınmazların boş oldukları sürece çevre temizlik vergisinin yukarıda belirtilen ilkeleri doğrultusunda değerlendiriliyor. Bu da tahakkuk eden verginin yaklaşık yarısının ödenmesine isabet ediyor. 


Konutlarda çöp vergisi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön