24 / 04 / 2024

Konutlarda çöp vergisi!

Konutlarda çöp vergisi!

Çöp vergisi uygulama ve ödeme işlemleri işyerinde ve konutlarda farklı şekilde hesaplanıyor ve ödeniyor. Peki, konutlarda çöp vergisi nasıl hesaplanır?



Konutlarda çöp vergisi!


Belediyelerin çevre temizlik hizmetinden faydalanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödenmesi gereken vergiye çöp vergisi deniyor.


Çevre temizlik vergisi olarak da bilinen çöp vergisi belediyenin çevre hizmetlerinden faydalanma bedeli olarak da ifade ediliyor. Vergi mükellefi binayı fiilen kullanan olarak karşımıza çıkıyor. Yani taşınmaz sahibi değil, taşınmazı kullanan bu vergiyi ödemekle yükümlü sayılıyor. 


Çöp vergisi konut ve iş yerinden tahsil edilirken uygulamada farklılık söz konusu oluyor. İşte, konutlarda çöp vergisi!


Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanacaktır.


Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecektir.


Çöp vergisi borç sorgulama!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön