16 / 04 / 2024

Çöp vergisi kim öder?

Çöp vergisi kim öder?

Konutlar için çöp vergisi su fatuları kapsamında bulunuyor. Su faturasını ödeyenler, aynı zamanda çöp vergisini de ödemiş oluyor. Peki işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalarda çöp vergisini kim öder?



Çöp vergisi kim öder?

Çevre temizlik vergisi olarak da bilinen çöp vergisi, konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalardan alınıyor. Çöp vergisi belediyelerin çevre temizlik hizmetinden faydalanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan bina sahipleri tarafından ödeniyor.


Vergi ödemeleri konutlar için su faturalarına yansıtılırken; işyeri ve diğer şekillerde kullanılan bina sahiplerinin belediyeye gidip vergi ödemelerini gerçekleştirmeleri gerekiyor. Bu ödeme iki taksit halinde ödenebiliyor. "Çöp vergisi kim öder?" sorusunu yanıtladıktan sonra çöp vergisi ödeme zamanı hususuna değinelim.


Çöp vergisi ne zaman ödenir?

İki eşit taksit halinde ödenebilen çöp vergisi için ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapıldı. İkinci taksit dönemi ise yarın başlayacak. Çöp vergisi 1 Kasım ile 2 Aralık tarihleri arasında ödenebilecek.


Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 24 Kuruş, diğer belediyelerde 19 Kuruş olarak hesaplanıyor.


Çöp vergisinden muaf olan yapılar:

Genel ve Özel İl İdareleri

Yardım Kuruluşları

Üniversiteler

Üniversitelerin kullandıkları binalar

İbadethane binaları

Karşılıklı olmak kaydıyla elçiliklerin kullandıkları binalar

Söz konusu konsolosluklarda çalışanların ikamet ettiği binalar

Uluslararası kuruluşların kullandıkları binalar


Kullanılmayan konut ve işyerlerinin muafiyeti mümkün. Muafiyetlik için boş bina sahiplerinin belediyeye bir dilekçe ile başvuruda bulunması gerekiyor.


Çevre temizlik vergisi ödeme!


Geri Dön