25 / 04 / 2024

Çöp vergisi kime aittir?

Çöp vergisi kime aittir?

Belediye Gelirleri Kanunu gereğince tahsil edilen çöp vergisi yalnız konut ve işyerleri için ödeniyor. Peki, çöp vergisi kime aittir? Vergiyi kim öder?



Çöp vergisi olarak bilinen çevre temizlik vergisi Belediye Gelirleri Kanunu gereğince tahsil ediliyor. Belediyelerin sunduğu temizlik hizmeti için ödeniyor.

Yalnız konut ve işyerlerinden alınan çöp vergisi, arsa ve arazilerden alınmıyor. Vergi ödemeleri konutlarda su faturasına yansıtıldığından faturanın ödenmesi halinde gerçekleşmiş oluyor. Ancak işyeri ve diğer binalar için ödemenin ilçe belediyesine gidilerek yapılması gerekiyor.

Peki, çöp vergisi kime aittir?

Çöp vergisinin mükellefi, binaları kullananlar oluyor. Vergi mükellefiyeti binanın kullanımı ile başlıyor. Bu nedenle gayrimenkulde kiracı varsa, vergi ödemelerinden de kiracı sorumlu oluyor.

Gayrimenkulün kullanılmaması halinde ise vergi tahsil edilmiyor. Ancak taşınmazın boş olduğunun bilgisinin belediyeye beyan edilmesi gerekiyor.

İki taksitte ödeniyor

Vergi ödemeleri senede iki eşit taksit halinde yapılıyor. Vergide ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödendi. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.

Ödemeler ilçe belediyesine gidilerek ya da e-belediye sistemi üzerinden online bir şekilde ödenebiliyor. 

Çöp vergisi Kasım 2018!

Emlak ve çöp vergisi ödemeleri nereden, nasıl yapılır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön