25 / 04 / 2024

Kira sözleşmelerinde damga vergisi kime aittir?

Kira sözleşmelerinde damga vergisi kime aittir?

Kira sözleşmelerinde damga vergisi kime aittir? sorusuna kiralayan ve kiraya veren olmak üzere iki tarafa aittir ancak kefil olması durumunda ise üçüncü bir tarafta işin içine girebilir cevabı veriliyor...




Kira sözleşmelerinde damga vergisi kime aittir?


Kira sözleşmelerinde kiralayan ve kiraya veren olmak üzere iki taraf, ayrıca kefil olması durumunda üçüncü bir taraf daha bulunmaktadır. Kira sözleşmelerinde toplam kira bedeli üzerinden hesaplanan damga vergisini iki tarafında ayrı ayrı ödemesi söz konusu değildir. Sözleşmeye taraf olan kişilerden herhangi birisinin ödemesi yeterlidir.


Ancak Damga Vergisi Kanununun 22/a. maddesine kapsamında bulunanlar (Sürekli damga vergisi mükellefiyeti olanlar.) taraf oldukları işlemlere ilişkin kağıtlara ait verginin beyan ve ödenmesinden sorumludurlar.


Kira sözleşmelerinde damga vergisi kime aittir?


Ayrıca birden fazla kişi tarafından imza edilen kağıtlara ait vergi ve cezanın tamamından imza edenler zincirleme sorumlu olduklarından, damga vergisinin ödenmemesi veya noksan ödenmesi halinde alınması gereken vergi ve ceza imzası bulunan herhangi birisinden tahsil edilebilir.



Damga vergisi defteri nasıl doldurulur?
Kira sözleşmesi damga vergisi oranı!
Kira sözleşmesi damga vergisi nedir?
Kira sözleşmelerinde damga vergisi ne zaman doğar?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön