28 / 03 / 2024

Kira sözleşmesi damga vergisi nedir?

Kira sözleşmesi damga vergisi nedir?

Kira sözleşmesi damga vergisi nedir? sorusu için bu uygulamada yaşanan çeşitli sorunlar nedeniyle Gelir İdaresi Başkanlığı ilgili açıklamayı yapmıştır. Bu açıklama haberimizde şöyle yer alıyor...




Kira sözleşmesi damga vergisi nedir?


Kira sözleşmelerinin damga vergisi ile ilgili olarak uygulamada yaşanan çeşitli sorunlar nedeniyle Gelir İdaresi Başkanlığı konu ile ilgili açıklama yapmıştır. İlgili açıklama şu şekildedir.


Kira sözleşmelerinin sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,89 nispetinde damga vergisine tabi tutulur ve bu kağıtlara ilişkin damga vergisi kağıdı imzalayanlarca kontratın düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir, aynı süre içinde ödenir.


Kira sözleşmesi damga vergisi nedir?


Damga vergisinde KDV hariç tutarlar esas alınır. (KDV'ye tabi kağıtları imzalayanların damga vergisi açısından müteselsil sorumluluğu vardır. Bu nedenle kağıtları ödeyen taraflardan birinin vergiyi ödemesi yeterlidir.)  Ancak, gelir vergisinden muaf esnaf, muaf serbest meslek erbabı ile basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından işyeri olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadi işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri, dernek ve vakıflarca yerleşim yeri, gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri damga vergisinden istisnadır.



Kira damga vergisi nereye ödenir?
Kira sözleşmesi damga vergisi beyannamesi!
Kira sözleşmesi damga vergisi beyannamesi verme süresi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön