25 / 04 / 2024

Çorum Kalesi’ndeki, ‘kale kondu’lar yıkılıyor!

Çorum Kalesi’ndeki, ‘kale kondu’lar yıkılıyor!

Çorum, 15'inci yüzyılda hayata geçirilen Çorum Kalesi'nin yapı işgalinden kurtarılıp turizme kazandırılması için başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.



Çorum’da, 1571'de hayata geçirilen Çorum Kalesi, günümüzde yapı işgaline uğradı. Sözcü'de yer alan habere göre, Çorum Belediyesi tarihi Çorum Kalesi’nin yapı işgalinden kurtarılması için 2016'da restorasyon çalışması başlattı. Projeyle kale içinde bulunan 41 yapı, yaklaşık olarak 10 milyon liraya kamulaştırıldı.

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca verilen onaydan sonra Çorum Belediyesi’nce kamulaştırılan 41 yapının belirli aralıklarla yıkımına başlandı. Halk arasında ‘kale kondu’ olarak bilinen ve kale surları içinde kalan toplamda 4 bina yıkıldı.

Kale surları ile kale içinde yer alan tescilli olan 3 yapının ise restore edileceği bildirildi. Yapılacak çalışma ile tarihi Çorum Kalesi’nin içindeki metruk yapılardan arındırılarak, turizme kazandırılması planlanıyor.

‘RESTORE EDİLECEK’


Çorum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat, 320 metre uzunluğunda sur duvarlarına sahip, yaklaşık 7.5 metre yükseklikte duvarları olan kalenin Türkiye’deki ender bulunan yapılardan olduğunu dile getirdi.

Yağbat yaptığı açıklamada, “Yapılan kamulaştırma sonrasında metruk haldeki binalardan 4’ü yıkıldı. Ardından diğer binaların da yıkımlarını gerçekleştireceğiz. Bu süreci bu yıl tamamlayacağımızı düşünüyorum. Buranın yaşayan bir kale olma niteliğinin devam etmesini istiyoruz. Bu kapsamda düşüncemiz içeride daha çok ticaret ve butik konaklamaların olduğu, kültürel faaliyetlerin yapılacağını bir alan fonksiyonları üzerinde bir proje düşünüyoruz. Ayrıca kale surlarının ve içindeki yapıların onarım ve restorasyonunun yapılması gerekiyor. İki aşamalı bir çalışma bu” diye konuştu.

‘TURİZME KATKI SAĞLAYACAK’

Çorum Kalesi’nin turizme kazandırılmasını istediklerini dile getiren Yağbat, “Tarihi yapılarımızın kentimizin kültür ve turizme katkısını önemsiyoruz. Elimizdeki böyle değerlerin yapıların kazandırılmasını çok önem arz ettiğini düşünüyoruz. Özellikle bu konuya büyük önem veriyoruz. Bu anlamda Çorum Kalesi’nin hazırlanacak proje sonrasında kentimizin turizmine ve tanıtımına büyük katkı sağlayacağını bir çekim noktası olacağına inanıyoruz” dedi.


Geri Dön