24 / 04 / 2024

Çorum'daki tarihi saat kulesi yenilenecek!

Çorum'daki tarihi saat kulesi yenilenecek!

Çorum'da, Osmanlı padişahı 2. Abdülhamid döneminde Çorumlu Yedi Sekiz Hasan Paşa'nın inşa ettiği saat kulesinin kadranlarının yenilenmesi için çalışmalara başlandı.



Çorum Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalarda kulenin 4 yüzünde yer alan, Roma ve Latin rakamlarının yazılı olduğu kadranlar, sökülüp bakıma alındı.

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre; Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Çorum'un simgesi olan saat kulesinin kısa sürede yeniden zamanı gösterdiğini kaydetti.

Tadilat için Anıtlar Yüksek Kurulundan gerekli izinleri aldıklarını ifade eden Aşgın, "Ecdat yadigarı saat kulemiz, umuyorum ki daha uzun yıllar saati göstermeye devam edecek." açıklamasında bulundu.

Aşgın, halk arasında "çan saati" olarak da anılan kulenin tarihçesiyle ilgili olarak, "Hasan Paşa, Çırağan Sarayı'na yapılan baskında Abdülhamid Han'ı indirmeye çalışanları sopa ile durdurmuş, devletimizi ve milletimizi büyük bir badireden kurtarmış bir paşamızdır. Çorumludur, kendisiyle gurur duyuyoruz. 1894'te saat kulesini Yedi Sekiz Hasan Paşa yaptırmıştır. Muazzam güzellikte bir kuledir." açıklamasında bulundu.

Çorum halkının saat kulesine sahip çıktığını söyleyen Aşgın, şu ifadelerini kullandı:

"Saat kulesi şehrimizin sembolüdür. Hemşehrilerimiz o kadar çok seviyorlar ki adaylığım sürecinde önemli problemler arasında bunu da bize ilettiler. Havaalanı gibi birkaç önemli yatırımın yanı sıra saat kulesinin kadranını da söylediler. Artık yasal prosedürü tamamladık ve kadranları değiştiriyoruz. Saat Kulemiz ile şehrimiz de güzelleşiyor. Zaman zaman tadilat ve tamirat görmüş. Biz de kısa sürede tarihi dokusuna uygun, insanların bakmadan geçemeyeceği güzellikle bir ışıklandırma yaptık."

Sarı renkli kesme kum taşından inşa edilen kulede, gövdeye, sekizgen kaideden Türk üçgeni motifli bir pabuçla geçiliyor. Üzeri kurşun kubbeyle örtülü kulenin dört yüzünde de saat kadranı yer alıyor.

Şerefesine, yuvarlak kemerli kapıdan 81 basamaklı merpenle gidilen kule 27,5 metre yüksekliğinde ve 3,9 metre çapına sahip.


 


Geri Dön