19 / 04 / 2024

Costa, Ikea’nın Samara'daki Mega Alışveriş Merkezi'ni bitirdi!

Costa, Ikea’nın Samara'daki Mega Alışveriş Merkezi'ni bitirdi!

Rusya’nın önemli grup şirketlerinden Costa, Ikea’nın Samara kentindeki, ‘bitmez denilen’ projesini üstlenip 2011 yılı başında teslim ederek kurumun güvenini kazandı



Bu güven sayesinde Ikea’nın renovasyon işlerine de talip olmaya hazırlanan Costa Group, inşaatı esnasında bölgedeki çok sayıda Türk’ü çalıştırdığı Mega Alışveriş Merkezi’nden sonra, Rusya’nın büyük inşaat projelerinin tercih edilen ismi oldu.  


Costa Group Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Çalgüner, Rus halkının komünizm sonrasında yenileyemedikleri eşyalarını, Mega AVM sayesinde yenileyebilme fırsatı yakaladıklarını söyledi. 



Rusya’nın önemli inşaat şirketlerinde çalışan profesyoneller olarak bir araya gelen bir ekip tarafından kurulan Costa, kısa sürede inşaat, enerji ve turizm alanlarında faaliyet gösteren bir grup şirketi haline geldi. Costa’nın inşaat sektöründeki sıçrayışı ise, ‘bitmez denilen’ bir projeyi eksiksiz olarak teslim etmesiyle oldu. 


Ikea’nın, Rusya’nın Samara kentinde yarım kalan Mega Alışveriş Merkezi projesini, tüm sorunlarıyla birlikte devralan Costa, 2011 yılının başında projeyi teslim ederek kurumun güvenini tazeledi. Devlet daireleri başta olmak üzere, kent genelinde çok kötü bir imajı olan bu projeyi Ikea’nın Costa’ya duyduğu güven nedeniyle üstlendiklerini söyleyen İzzet Çalgüner, “Ekibimiz, bireysel olarak daha önce çok başarılı işlere imza atmış kişilerden oluşuyordu. Costa olarak ise daha yeniyiz. Buna karşın Ikea yönetimi, bize çok güvendi. Biz de bu güveni haksız çıkartmadığımız için çok mutluyuz. Bu projeyi hayata geçirmemizin ardından hem Ikea’nın çok önemli bir partneri olduk, hem de bu ölçekte büyük projeler için çok sık tercih edilmeye başlandık” dedi. 




Projesi bile yoktu, baştan çizdik

AVM’nin 268 bin metrekare büyüklüğünde olduğunu dile getiren İzzet Çalgüner, projenin eski müteahhit ile yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle yarım kalmış olduğunu ve ellerinde inşaatın projesine dair en ufak bir şey olmadığını belirtti. Yerel idarelerle yaşanan sorunların da işi durdurma noktasına getirdiğinden bahseden Çalgüner, “Projenin ismini duyduklarında, görüşmeye kabul dahi etmedikleri,  işi bitirip işverene ve resmi dairelere teslim edebilmenin Oscar kazanmak kadar zor olduğu bir projeydi. İşe başladığımızda, bize anlatılanların sadece yarısı olduğunu ve asıl ana problemlerin bize aktarılandan çok daha büyük olduğunu gördük. Sıfırdan başlamadığımız ve eskiye dönük yapılanlara dair elimizde bir bilgi olmaması, işin en zor bölümüydü. Bu nedenle tüm binanın projesini mevcuda bakarak yeniden yaptık. Yerel idareler ile ilişkileri düzelttik, kendimizi ve işe bakış açımızı anlattık. Samara’da da her Rus şehrinde olduğu gibi, yasayan Türkler var. Projeye başladığımız zaman, oradaki ekibe Samara’da yaşayan, oradan evli birçok Türk’ü işe aldık. 2011 yılının başında açılışı yapıldığında, hem Samara idaresi, hem IKEA yönetimi, hem de Costa olarak biz, bu zor işi bitirip hakkıyla teslim edebilmenin haklı gururunu yaşadık” diye konuştu. 


Hayata geçirilen son Mega AVM projesi 

Ikea’nın Rusya’da kendi markası ile adını Mega olarak koyduğu dev alışveriş merkezlerinin yatırımcısı olduğunu ifade eden İzzet Çalgüner,  Ikea’nın şehir ve bölgeye göre farklı format ve ölçeklerde geliştirdiği bu alışveriş merkezlerinin içinde kendine de yer alarak bu zinciri 2000 yılında Moskova’da başlattığını kaydetti. Ikea’nın Rusya’da bugüne kadar 14 noktaya sahip bir zincir haline geldiğini söyleyen Çalgüner, Samara’daki bu projenin de 14’üncü ve hayata geçirilmiş en son Mega AVM projesi olduğunu aktardı. 


Ikea’nın renovasyon işine de talip olacağız

Ikea’nın hem Samara’da yaşadığı olumsuzluklar, hem de kriz nedeniyle Rusya’daki yatırımlarını bir süre için askıya aldığından bahseden Çalgüner, “Şu anda Ikea mevcut alışveriş merkezlerinin renovasyonu ile ilgileniyor. Mevcut alışveriş merkezlerinin büyük çapta olacak renovasyonları için yakında teklif hazırlığına başlayacağız. Bu ölçekteki bir yatırımın her gelişmekte olan bölge için katkısı büyüktür. Bu proje, diğer yatırımcıların çekincelerini ortadan kaldırdı. Hatta AVM’nin açılışında Samara Valisi, Mega Alışveriş Merkezi’nin yaratacağı istihdam dışında, bölgeye önümüzdeki 10 yıl içinde 1 milyar ruble (30 milyon dolar) vergi kazancı sağlayacağını açıklamıştı” şeklinde konuştu. 


Ekonomik fiyatlarıyla evleri modernize ediyor

Ikea’nın konsept gereği bulunduğu her bölgede iş yapabilecek bir mağaza olduğunu belirten İzzet Çalgüner, halka ekonomik olarak her türlü ev ve mobilya ihtiyaçlarını sağlayan bol çeşitli bir servis sunduğunu dile getirdi. Bu nedenle Rus halkı tarafından aranılan ve ihtiyaç duyulan bir marka olduğunun altını çizen Çalgüner, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Samara’da Ikea olmaması bu açıdan bir eksiklikti. Bildiğiniz gibi Rus halkının çoğu, hala komünizmden kalmış ev ve eşyalarla yaşıyor. Özelleştirme sonrasında da sahip oldukları evleri, kısıtlı mali imkânları ile modernize etmekte zorlandıkları için Ikea, büyük bir eksiği kapatıyor.”



Geri Dön