24 / 04 / 2024

Covid-19 gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyecek?

Covid-19 gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyecek?

LEVELUP ajansının başkanı Onur Yılmaz, koronavirüsün gayrimenkul sektörüne etkilerini değerlendirdi. Yılmaz, "Virüs önlemleri sebebiyle inşaat yapımı yavaşlamış olsa da eldeki stoku eritmek için doğru zaman" dedi...



Koronavirüs salgını nedeniyle yoğun olarak evlerde kalınan bu süreç inşaat sektörü için daralmaya mı büyümeye mi işaret? Satılık evlere ve yeni projelere olan talep nasıl? Reklam verilmesi için doğru bir zaman mı? Gayrimenkul sektöründe dijitalleşme nasıl olmalı? Bu ve bunun gibi bir çok soruyu LEVELUP ajansının başkanı Onur Yılmaz cevapladı.

Covid-19 gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyecek?

Pandemi döneminde bazı sektörlerde talep artışı yaşanırken, bazı sektörlerde ise talepler durma noktasında. Onur Yılmaz, gayrimenkul sektörünü şöyle değerlendirdi: 

İnşaat sektörü için mevcut durum, koronavirüsün etkisi nasıl değerlendirilebilir?

Bu cevabı verileri doğru analiz ederek vermek gerekiyor. Google bize arama hacimlerini görebilmemiz için bazı imkanlar veriyor. En çok kullanılan “Google Keyword Planner” a baktığımızda ilginç sonuçlarla karşılaşılıyor.

“Satılık ev” aramasının ülkemizde son 13 aylık seyrine baktığımızda Mart'ta gerçekleşen arama hacminde Ocak ayına kıyasla yüzde 18 düşüş yaşandığı görülüyor. Şubat - Mart aylarını kıyasladığımızda ise bir değişiklik olduğu gözlenmiyor. Oranlardan rakamlara doğru geçildiğinde ise; Ocak ayında “satılık ev” kelimesinin 12 bin 100 kez aratıldığı görülürken Şubat ve Mart aylarında bu arama 9 bin 900 oldu.

2020 Mart ayı 2019 ile kıyaslandığında ise 8 bin 100’den 9 bin 900’e yani yüzde 22’lik bir artış yaşandığı görülüyor.

Virüs Önlemleri Sebebiyle İnşaat Yapımı Yavaşlamış Olsa da Eldeki Stoğu Eritmek için Doğru Zaman

İnsanlar şu sıra yoğun olarak evlerinde kalıyor ve koronavirüs nedeniyle satın almalarda azalmalar meydana geldi anca hayat devam ediyor ve koronavirüs etkileri azalıp, insanlar dışarıya çıkmaya başladıklarında -bu sürenin Haziran 2020 olması öngörülüyor- ciddi bir satın alma süreci yaşanacak. Haziran 2020’de hızlanacak satın alma kararlarına Nisan ve Mayıs aylarında, insanların evlerindeyken ve bol vakitleri varken yaptıkları araştırmaların etkisi büyük olacak.  

Hem Talep Yaratma Hem de Talep Karşılama Dönemi

LEVELUP performans odaklı dijital pazarlama ajansı CEO’su Onur Yılmaz, içinde bulunduğumuz 2,5-3 aylık dönemin firmalar için son derece önem arz ettiğine dikkat çekiyor. Bilinçli, sosyo-kültürel seviyesi ve satın alma gücü yüksek kesimin Mart, Nisan ve Mayıs aylarını evlerinde geçireceği kesin görünüyor. Fakat Haziran ayı itibariyle gerçekleştirecekleri satın almalarda verecekleri kararları evde geçirdikleri sürede belirleyecekler. Bu sebeple dijital reklamlara yapılacak yatırımlar Mart-Haziran arasında daha da önemli hale geliyor. 

Herkesin Yaptığını Yaparak Rakiplerinizden Farklı Olamazsınız

“İçinde bulunduğumuz dönem; hem talep karşılama hem de talep yaratma dönemi” diyen Onur Yılmaz, dijitalin daha da önemli olduğu bu dönemi firmaların çok iyi kullanması gerektiğine dikkat çekiyor. Tıpkı “satılık ev” aramasının  yüzde 80 oranında sürdüğü bu dönemde Google reklamları gibi mecralarda var olmanın bir zorunluluk haline gelmesi gibi, Instagram ve Facebook gibi mecraların kullanımının da talep oluşturmak için stratejik olarak son derece doğru olduğuna vurgu yapıyor.  

Türk Telekom’un da verilerinde belirtildiği gibi; koronavirüs döneminde internette geçirilen sürede yüzde 50 artış yaşanması, hiç kuşkusuz ki sosyal medya mecralarını da büyük oranda etkiledi. Bu durum da kullanıcıların her gün bolca vakit geçirdiği bu mecralarda, doğru stratejiler ve hedeflemeler ile potansiyel müşterilerinizi markanıza çekebilmeniz için size büyük bir imkan sağlamakta. 

Gayrimenkul Sektöründe Yapılabilecek Dijital Çözümler

Dijital reklamlar bütün sektörlerde olduğu gibi gayrimenkul sektörünün de olmazsa olmazı haline geldi. Reklamların doğru şekilde yönetilmesi, doğru bir yazılı ve görsel iletişim ile birleşmesi neticesinde potansiyel müşterilerin kazanılmasına imkan sağlanır. Bu potansiyel müşterilerin gerçek müşteriye dönüşmesi için inşaat firmaları da bir an önce dijitalleye yönelmeli. Birçok firmanın şimdiden online randevu, daireleri sanal olarak gezdirme ve e-tapu ile birçok süreci hızlandırdığını biliyoruz. Bu sürece erken adapte olan, dijitalleşmeyi başaran ve dijitale önem veren firmalar birkaç adım önde olacaklar.

Koronavirüs konut fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Koronavirüsle yazlıklar ve bahçeli evlere talep arttı!

Koronavirüs Bodrum gayrimenkul sektörünü nasıl etkiledi?


Geri Dön