29 / 03 / 2024

Cruise'lar Tarihi Yarımada'nın görüntüsünü bozacak mı?

Cruise'lar Tarihi Yarımada'nın görüntüsünü bozacak mı?

Fatih Belediye Başkanı Demir: "İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Cruise'lar için yaptığı çalışmayı biliyorum. Tarihi Yarımada'nın görüntüsünü bozmayacak şekilde daha iyi bir yer konusunda Büyükşehir Belediyemizin ciddi gayretleri var" dedi.



Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin cruise'lar için yaptığı çalışmayı bildiğini belirterek, "Tarihi Yarımada'nın görüntüsünü bozmayacak şekilde daha iyi bir yer konusunda Büyükşehir Belediyemizin ciddi gayretleri var" dedi.


İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Dünya Turizm Forumu'nun ikinci gününde konuşan Demir, İstanbul'un medeniyetlere köprü konumunda olduğunu söyledi.


Demir, "Eğer barış, dostluk, çocuklarımızın güzel bir geleceği olsun istiyorsak, dünya bugünden daha güzel olsun istiyorsak yapacağımız şey tanışmaktır. Her kültürel farklılığı insanlığın ve kendimizin ortak zenginliği ve değeri olarak görebilmektir. İnsanlar tanıdıkça, bir araya geldikçe birbirlerini severler, böylelikle hukuk ve güven oluşur" ifadelerini kullandı. 


Türkiye'nin politikalarına bakıldığında makro ve mikro ölçekte tüm stratejilerde turizmin sürdürülebilirliğine dair hedefler görmenin mümkün olduğunu vurgulayan Demir, Türkiye'nin 2023 yılında 60 milyon turist ve dünyada en çok ziyaret edilen ülkeler içerisinde ilk 3 sıraya girmeyi hedeflediğini ve bu hedeflerin ulaşılabilir olduğunu kaydetti.


 "Allah, Avrupa'nın bürokrasisine kimseyi düşürmesin" 

Demir, Fatih'in turizm değerlerini de anlattı, daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladı. 


Bir katılımcının, engelli vatandaşların kaldırımlarda yaşadığı sorunlara dair sorusuna ilişkin Demir, bu problemin artık uygulamalarda dikkate alındığını söyledi. 


Demir, tabela kirliliğine ilişkin bir soruyu da tarihi eserlerin restorasyonlarını yaptıklarını, etrafındaki normal binaların cephelerini, üniversiteden destek alarak yenilediklerini ve tabela kirliliği konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile çalıştıklarını belirterek cevapladı.


Foruma Mardin'den geldiğini söyleyen bir katılımcının, "Herkesi Mardin'e bekliyoruz, bizi teröre esir etmeyin" ifadesi üzerine Demir, "Mardin, Diyarbakır, Urfa gibi illerimiz tarihi değerlerin, inanç turizminin, kültürel turizmin kalbi olacak yerler. Oranın potansiyeli çok yüksek. Duamız bir an önce bu olayların bitmesidir" değerlendirmesinde bulundu. 


Demir'e, restorasyonların hangi maddi kaynaktan karşılandığı da soruldu. Restorasyonları kendilerinin yaptığını dile getiren Demir, "Allah, Avrupa'nın bürokrasisine kimseyi düşürmesin" dedi. 


Sultanahmet'te meydana gelen olayın ardından bazı cruise seferlerinin iptal edildiğine yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine ise Demir, şunları kaydetti:


"Patlama olayları vesaire… Ben bunların geçici olduğunu düşünüyorum. Aslında dünyanın da sıkıntısı, bizim sıkıntımız yanı başımızda olmasıdır. Komşuda yangın varsa kıvılcım da olsa size sıçrar. Güneydoğu'da yaşananları, yanı başımızdaki yangının kıvılcımı olarak görüyorum. İstanbul vazgeçilemez, biz bize düşeni yapalım. İnsanlar geldiklerinde mutlu olurlarsa terör olaylarının geçici olacağını düşünüyorum. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin cruise'lar için yaptığı çalışmayı biliyorum. Tarihi Yarımada'nın görüntüsünü bozmayacak şekilde daha iyi bir yer konusunda Büyükşehir Belediyemizin ciddi gayretleri var. İstanbul olarak çok sıkıntılar yaşadık, bunu aşacağız. Bir şey itiraf edeyim; kendimizden çok İstanbul'a güveniyorum."


Bu arada Dünya Turizm Forumu yarın sona erecek. 


AA


Geri Dön