19 / 04 / 2024

Çuhadaroğlu Alüminyum Avrupa ve ABD pazarlarına açılıyor!

Çuhadaroğlu Alüminyum Avrupa ve ABD pazarlarına açılıyor!

Bölgedeki siyasi risklere rağmen halka arz kararı alan Çuhadaroğlu Alüminyum, Avrupa ve ABD pazarlarına açılıyor. 62 yıllık firma, ABD'ye nitelikli ürün ihracatı yapmak için iki şirketle ortaklık görüşmesi yapıyor



Bu yılın ilk halka arz kararını alan Çuhadaroğlu, küresel ve bölgesel risklere rağmen aldığı bu kararla uluslararası şirketlerin de dikkatini çekti. Sermaye Piyası Kurumu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş'ın, bu dönemde halka arz kararını alan 'kahramanlarla' bizzat tanışmak istediği Çuhadaroğlu'nun üst yönetimi yönünü İngiltere, Fransa ve ABD'ye çevirdi. 


ABD'YE AÇILIYORUZ 

Çuhadaroğlu Başkanı Nejat Çuhadaroğlu, iki ABD'li şirketle stratejik ortaklık görüşmesi yaptıklarını ve ihracatı hedeflediklerini söyledi. Çuhadaroğlu, "62 yıllık alüminyum dış cephe kaplama ve doğrama alanında uzman olan şirketimiz, bombaya karşı dirençli kaplama malzemesiyle dünyadaki ilk üç firma arasına girdi. Şimdi iki ABD'li şirketle görüşme yapıyoruz. Ortaklık yaparak bu ülkeye açılmak istiyoruz" dedi. Halka arz kararlarının bir cesaret örneği olarak görüldüğünü söyleyen Nejat Çuhadaroğlu, SPK Başkanı Ertaş'ın, kendilerini özel olarak davet ettiğini belirterek, "Görüşmemiz olumlu geçti. O toplantıda da izah ettim. Ar-Ge'ye verdiğimiz önem ve yatırımlar nedeniyle dünyadaki sayılı entegre tesise sahip olan üç firmadan biri haline geldik" dedi. Grup olarak uzun zamandır yabancı şirketlerin ilgisini çektiklerini de söyleyen Çuhadaroğlu, Körfez'den, Avrupa'dan ve Türk Cumhuriyetleri'nden, fabrika yatırımı yapmaları için tekliflerin geldiğini ancak bunu düşünmediklerini söyledi. Çuhadaroğlu, "ABD'ye nitelikli ürün satmak istiyoruz. Bunun için de iki şirketle ortaklık görüşmelerimiz devam ediyor. Şu anda verilen bir karar yok" şeklinde konuştu. 


CİROSU İKİ YILDA YÜZDE 130 ORANINDA ARTTI 

Cirosunu iki yılda yüzde 130 büyüten Çuhadaroğlu, hisselerinin yüzde 26'sını halka açacak. Profesyonellerin yönetiminde olan 3 ortaklı bir aile şirketi durumundaki firma, halka arz ile kurumsallaşma yönünde stratejik bir adım attı. Halka arz büyüklüğü 37 milyon lira, arz sonrası şirketin piyasa değeri ise 142.5 milyon lira olacak. Tamamı yurtiçinde gerçekleştirilecek halka arzda payların yüzde 80'i bireysel, yüzde 20'si ise kurumsal yatırımcılara tahsis edildi. SPK onayını alan şirket, 2 lira birim fiyatla 10-11- 12 Şubat'ta talep toplayacak. Çuhadaroğlu'nun 2012'de 82.3 milyon TL seviyesinde olan satışları iki yılda yüzde 130'luk artışla 2014'te 189.7 milyon TL'ye ulaştı. 2015'in dokuz aylık dönemi itibarıyla şirketin cirosu, 164.2 milyon TL seviyesinde. 2012'de 4.9 milyon TL seviyesinde olan ana ortaklık net kârı 2014'te 14.5 milyon TL'ye yükseldi. 2015'in dokuz ayında ise 18.8 milyon TL oldu.


GELİRİN YÜZDE 10'U AR-GE'YE AYRILIYOR 

Nejat Çuhadaroğlu, halka arz gelirlerinin büyük kısmını Ar-Ge'ye ayıracaklarını, uzun vadede cironun yüzde 10'ununun bu alana kaydırılacağını söyledi. HSBC binasının bombalanmasının ardından bu tür saldırılara dayanıklı dış cephe üretimi için direktif verdiğini belirten Çuhadaroğlu, "Bomba ve yangına karşı alüminyum ürünleri yapan dünyadaki 4 firmadan biriyiz. Bu ürünlerle Doğu'da 'kalekolları' güçlendirmeye başladık" dedi. Terzi usulü proje yaptıklarını söyleyen Çuhadaroğlu, "Alüminyum bir kumaş ise biz onu takım elbise haline getiriyoruz" diye konuştu.


Sabah


Geri Dön