25 / 04 / 2024

Çukurova Teknokent sonbaharda açılıyor

Çukurova Teknokent sonbaharda açılıyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın desteği ile yapımı devam eden Çukurova Teknokent'in sonbaharda açılabileceğini bildirdi



Rektör Akınoğlu, temeli 2007 yılında Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından atılan Çukurova Teknokent'in inşaatının, kaynak sıkıntısına rağmen devam ettiğini belirtti. Birinci binanın inşaatının bir iki ay içerisinde kiralanacak noktaya geleceğini anlatan Akınoğlu, "Sadece Sanayi ve Ticaret Bakanlığının destek verdiği teknokenti, sonbaharda açmayı planlıyoruz" dedi. Türkiye'nin önemli sanayi bölgelerinden biri olan Adana'da, teknokent gibi bir yapının bulunmamasının büyük eksiklik olduğunun altını çizen Akınoğlu, şöyle konuştu:"Bir defa burada kurumlar vergisi, gelir vergisi, SSK ve vergi avantajları var. Araştırma geliştirme yapan şirketlerin, çalıştırdıkları eleman sayısına göre sigorta primleri daha düşük. Bu vergi muafiyetinden Adana'daki şirketler yararlanamıyor. Ankara'daki, İstanbul'daki şirketler bundan yararlanabiliyor, çünkü Ankara'da teknokentler var. Özellikle yazılım şirketleri başta olmak üzere şimdiden 10-15 şirket Teknokent'in bitmesini bekliyor. Bir an önce orada çalışmak istiyorlar. Teknokentin faaliyete geçmesi yüksek teknolojinin de kente gelmesi demek. Yazılım şirketleri, elektronik şirketler, haberleşme şirketleri hepsi Ar-Ge yapacak. Bunun sonucu olarak ulusal ve uluslararası başka şirketler de kente gelecek."

Üniversite olarak arazi tahsisi konusunda "cimri" davrandıklarını ancak, teknokent gibi bir yatırıma araziyi düşünmeden verdiklerini ifade eden Akınoğlu, üniversite yerleşkesi içindeki teknokentin, öğretim üyelerinin sanayicilerle birlikte çalışmasını da sağlayacağını bildirdi. Adana'nın sanayisindeki en büyük engelin yüksek teknolojisinin bulunmaması olduğunu belirten Akınoğlu, "Yüksek teknolojiyi getirecek olan da bu tür Ar-Ge faaliyetleridir ve Çukurova Teknokent'tir" diye konuştu. Teknokentin internet altyapısını da oluşturmaya başladıklarını anlatan Akınoğlu, teknokentin, ÇÜ'nün bilgi sistemleri alt yapısını kullanacağını bildirdi. Akınoğlu, araştırma geliştirme yapacak şirketlere yönelik Çukurova Teknokent'teki kiralama işlemlerinin de başladığını kaydetti.

Çukurova Kalkınma Ajansı'na tepki

Benzer yatırımların gerçekleştirildiği illerde üniversitelerin kentten önemli oranda destek aldığını anımsatan Akınoğlu, kendilerinin aynı desteği Adana'da görememelerinden dolayı büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi.
Geçtiğimiz günlerde aldığı proje başvurularının sonuçlarını açıklayan Çukurova Kalkınma Ajansı'nda (ÇKA) teknokentin proje başvurusunun olumsuz sonuçlandığını belirten Akınoğlu, şunları söyledi: "ÇKA'da teknokentin alt yapısı için destek verilmemiş olması bana göre talihsizliktir. Halbuki en önemli gelişmesi gereken yerlerden birisi teknokenttir. Çünkü orada, onlarca şirket Ar-Ge yapacak, yüksek teknoloji gelecek. Bana göre kalkınmanın temeli bu şekildeki yerlerdir. O nedenle ben Teknokent'in Çukurova Kalkınma Ajansından da destek alamamasını şanssızlık olarak değerlendiriyorum. Bu durumun süratli bir şekilde değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer siz bazı alanlar belirler, bu alanlarda proje yarışması yaparsanız, bu projeler birbirleriyle yarışır. Bunların içinden uzmanlar birisini seçer. Halbuki teknokent, ÇÜ'nün, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın kurumsal kimliğini ifade ediyor. Böyle bir proje, diğer projelerle yarışmaz." (AA)


Geri Dön