26 / 04 / 2024

Çukurova Yapı Zirvesi'nde kentsel dönüşüm ele alındı!

Çukurova Yapı Zirvesi'nde kentsel dönüşüm ele alındı!

İlki düzenlenen Çukurova Yapı Zirvesi'nde, kentsel dönüşüm konusu her yönüyle konuşuldu. Dünyaca ünlü Mimar Sidney Rasekh, Vancouver kenti örneğini anlattı..



Adana, 1'inci Çukurova Yapı Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı. Home&Office Concept ve Öncül Sefa İletişim'in işbirliğiyle gerçekleşen zirvede kentsel dönüşüm projeleri ve uygulamaları ele alındı. Zirvede 'dünyanın en yaşanabilir kenti' unvanına sahip Vancouver'i (Kanada) planlayan dünyaca ünlü Kentsel Geliştirme Uzmanı, Strateji ve Kent Plancısı-Mimar Sidney Rasekh deneyimlerini paylaştı. 


ÜNLÜLER VANCOUVER'İ İSTİYOR 

Mimar Sidney Rasekh, Vancouver'i tasarlarken sokaktaki insanların görüşlerine önem verdiklerini belirtti. Vancouver'i global kentler arasına sokmak için yola çıktıklarını kaydeden Rasekh, "Şimdi Vancouver, dünyanın en zengin ve ünlü insanlarının ev almak istediği bir yer. Dünyada konut fiyatlarının en pahalı olduğu 6'ncı kent. Sokaklarda dünyanın sayılı zenginlerini ve ünlü kişileri görebilirsiniz. Bunu sağlayan, kaliteli şehircilik ve yüksek yaşam standartları sunması" dedi. 


150 MİLYAR DOLARLIK EKONOMİ 

Kenti planlarken, ekonomiye de katkı konulması için çalıştıklarını kaydeden Sidney Rasekh şöyle konuştu: "Vancouver, zamanla bilişim, sinema ve televizyon gibi birçok sektörün merkezi olmaya başladı. Artık Vancouver'de yılda 150 milyar dolarlık bir ekonomi var. Kültürel hayata yönelik yapılan yatırımlar sayesinde izlediğiniz birçok film Vancouver'daki stüdyolarda çekiliyor. Microsoft'un Kuzey Amerika kampusu şu anda Vancouver'de." 


ORTAK PROJELER YAPILABİLİR 

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü "Şehirlerin planlamasını yapmak kolaydır ama uygulamak zordur" dedi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da zirve kapsamındaki panelde Mersin ve Adana'da kent planlaması ve imar düzenlemesi noktasında yapılacak çok işin olduğunu söyledi. Kocamaz, Adana, Mersin ve Hatayı kapsayan bir deniz ulaşım projesi için de hazırlık yapıldığını kaydetti. 


Sabah


Geri Dön