28 / 03 / 2024

İzmir Kentler Zirvesi'nde kentsel dönüşüm masaya yatırıldı!

İzmir Kentler Zirvesi'nde kentsel dönüşüm masaya yatırıldı!

İzmir'i Sevenler Platformu, İzmir Konfederasyonu ve Müteahhitler Federasyonu, "Kent Zirveleri" kapsamında kentsel dönüşüm konulu toplantı yaptı. "'Kent Zirveleri" kapsamında kentsel dönüşümü ele alındı.



İzmir'i Sevenler Platformu,  İzmir  Konfederasyonu ve Müteahhitler Federasyonu, "Kent Zirveleri" kapsamında kentsel dönüşüm konulu toplantı yaptı.


İzmir'i Sevenler Platformu (İZSEV), İzmir Konfederasyonu (İZKONFED) ve Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) "'Kent Zirveleri" kapsamında kentsel dönüşümü ele aldı. 


İzmir Ticaret Borsası Meclis Salonu'nda düzenlenen "Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm" konulu toplantıya Çevre ve Şehircilik izmir İl Müdürü Selahattin Varan, Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır. Mimarlar Odası İzmir Şube Başkan Halil İbrahim Alparslan ile davetliler katıldı. 


"KENTLER DİNAMİK ORGANİZMADIR" 


Toplantının açılışında konuşan Necip Nasır, "Kentler dinamik bir organizmaya benzetilebilir. Kentsel dönüşüm, kentsel çöküntü alanlarında yoğunlaşan sorunları çözmek için vardır. Türkiye'de kentler aşırı nüfus yığılmaları ve yanlış yer seçimi gibi sorunlarla karşı karşıyadır. Bu sorunlar yenileme ihtiyacını doğurmaktadır. İzmir'de kentsel dönüşüm sürecinde herkes dikkatli hareket etmektedir. Hatta bu konuyla ilgili en fazla toplantı ve çalışma İzmir'de yapıldı. Ancak geçen sürede konunun aktörleri gerekli çalışmayı yapıp harekete geçemedi. Bize göre en önemli aktör yerel yönetimleri yani üçe belediye başkanlarıdır. Yasa gereği ilçe belediyeleri ada bazlı planlar hazırlayabilir ama bazı eksik kalan kararlar nedeniyle başkanlar harekete geçememekte. İzmir kamunun desteğini almadan kendini dönüştürebilecek bir kent. Yeter ki İzmir'in master planları yapılsın. 


Bugün merkezde bile 5 binlik planlarda eksiklik var. Arsa bulmakta sıkıntı yaşayan müteahhitler yık-yap yöntemiyle çalışıyor. Şu ana kadar 22 bin 958 bağımsız bölüm yıkılıp yeniden yapıldı. Bu durum belki depreme dayanıklı olacak alma misyonu kimliği olmayan bir beton yığını kent haline getirecektir" değerlendirmesinde bulundu. 


"İKİ BAŞLILIK KALKSIN" 


Yasalardaki karışıklığa atıfta bulunan Nasır, "İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın başbakan olması bir kazanıma dönüştürülebilir. Eksikliklerimizi tespit edildi, fakat iki başlı bir yasa ortada var. Bu iki başlılık ortadan kaldırılırsa kimse yasaları bir tarafa çekemez. 


Zaten iki yasayla bu dönüşüm yapılamaz. Birlikte ortak akıl oluşturup bu iki yasanın birleştirilmesi ile hastalığın çözüleceğine inanıyorum. İzmir'in planlanması için bir kanun çıkarılsın ve tüm yetkiler belli bir süre yerel yönetimlere verilsin. Şu an mevcut yasalarla planlama yapmakta zorlanılıyor. İlçeler 500 bin lira ile 1 milyon lira arasında yani toplamda 20 ila 30 milyon liraya tüm İzmir, özel sektör tarafından planlanabilir. Yerel yönetimlere de '3 yıl içinde bütüncül planlarınızı yapın, eğer yapmazsanız yetki Çevre Şehircilik Bakanlığı'na geçecek' uyarısı yapılmalı. Aksi takdirde çıkarılacak kararlarla İzmir'in dönüştürülmesi sağlıklı olmaz" dedi. 


"TEK TİPTEN VAZGEÇİLMELİ"


Mimarlar Odası Başkanı Halil İbrahim Alparslan da dünyadan kentsel dönüşüm örnekleri vererek konuşmalarına başladı. Alparslan, "Hamburg Hafencity Projesi'nde stratejiler belirleyip binalarını o şekilde yenilemiş. Bölgenin master planı uluslararası planla belirlenmiş. Bizde ise en düşük ücreti verene ihale ederiz. Bizde bir sorun var. Bizdeki daha çok kent katli. Çünkü yapılan binalarla kentler mahvediliyor. Sonuç olarak tek tip projeler terk edilmeli. Yüksek katlı ve içe kapalı büyük alanlar terk edilmeli. Hamburglular nevi amaçlıyor biz neyi amaçlıyoruz bunları düşünmeliyiz" şeklinde konuştu. 


İlk Ses


Geri Dön