20 / 04 / 2024

Antakya'da kentsel dönüşüm masaya yatırıldı!

Antakya'da kentsel dönüşüm masaya yatırıldı!

Antakya'nın çevre ve şehircilik sorunları ve Kentsel Dönüşüm, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde düzenlenen önemli bir toplantıda masaya yatırıldı.



Antakya'nın çevre ve şehircilik sorunları ve Kentsel Dönüşüm, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde düzenlenen önemli bir toplantıda masaya yatırıldı. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk ve Bakanlık Bürokratları olan Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin Ve Denetim Genel Müdürü M. Mustafa Satılmış, Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel'in katılımıyla İlimizdeki Çevre Ve Şehircilik sorunlarının konuşulduğu önemli bir toplantı yapıldı.

 

Hatay Erol Bilecik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, Hatay Vali Yardımcısı H. Volkan Koksal, ATSO Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, HESOB Başkanı AbdulkadirTeksöz, ATB Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Halit Ergin ve ATSO üyeleri katıldı. 


Açılış konuşmaları ile başlayan toplantıda ilk konuşmayı yapan ATSO Başkanı Çinçin "İlimizde İnşaat, Sanayi, Geri Dönüşüm gibi bazı alanlarda faaliyet gösteren firmalarımızın bizlere ulaştırmış olduğu sorunların çözümünde faydalı olacağı inancıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığından değerli Müsteşar Sayın Mustafa Öztürk ve bürokratlarımızın katılımlarıyla bir toplantı gerçekleştireceğiz. 


Tarihi bir geçmişe tanıklık eden bir kentte yaşıyoruz. 

Şehrimizin hemen hemen her noktasında bu zengin tarihe tanıklık eden bir ayrıntı ile karşılaşmak mümkün. Ben şehirlerin bir ruha bir estetiğe sahip olmasından yanayım. 


Bu anlamda bu özelliklere haiz olmayan çirkin bina yığınlarından oluşan yerleşim yerlerine şehir demek, bana aslında çok da doğru gelmiyor. 

İlimizde maalesef, özellikle son yıllarda, ilimizin tarihi kimliği ile örtüşmeyecek yapılar meydana gelmiştir. 

Bizler devraldığımız mirası çocuklarımıza, torunlarımıza daha çağdaş, daha ileri, hatta daha medeni bir ATSO, çevre ve şehirciliğe duyarlı şekilde bırakma arzusu içerisindeyiz. Bu yüzden tüm şehirler yeniden yapılandirilirken daha dikkatli olunmalı ve daha ahenk içinde barındırdığı toplumla daha entegre olmalıdır. 


İlimizde yeniden yapılanma sürecine giren tüm binalar ilimizin tarihi ve kültürel dokusuna uygun inşa edilmelidir. 

Tüm yerleşim yerlerinde olduğu gibi ilimizde de kent dokusunu oluşturan birçok öğe fiziksel olarak yıpranmış ve ekonomik ömrünü doldurmuştur. Bu anlamda artık amacımız zaman içinde eskiyen, yıpranan ve güvenlik açısından tehdit oluşturan tüm yapıların bir an önce yenilenerek şehrimize kazandırılması gerekmektedir. İlimiz 1.derece deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır. Bilindiği üzere Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin ve çalışanlarımızın güvenliği için tehdit oluşturan binamızın yeniden yapılanması için çalışmaları sürdürmekteyiz. 

Yeniden yapılanmanın önemini ve gerekliliğinden bahsederken bir noktaya değinmeden geçmek istemiyorum. 


Yeniden yapılanma ve kentsel dönüşüm sürecinde üyelerimiz tarafından oldukça sık karşılaşıldığı ifade edilen bürokratik engellerin çözülmesi için mevzuat değişikliği şarttır. 

Bu anlamda yeniden yapılanma sürecinde zaman ve emek kaybına neden olan bürokratik uygulamaların kaldırılması için; illerde kurum temsilcilerinin yetkilendirilmesi ile oluşturulacak komisyon ile zaman ve emek israfı ortadan kalkacaktır. İşlemler daha pratik hale gelecektir. Buna inanıyoruz. 


İlimize katkı vermek ve hizmet vermek için gerçekleştirilecek projelerin tüm paydaşların bir araya gelerek bilimsel yaklaşımlarla, altyapı mühendislik ve yatırım maliyetlerinin bütün yönleri irdelenerek oluşturacak bir plan dahilinde uygulanması bilimsel ve teknik temellere dayanması ve toplumun ihtiyaçlarına uygun olması gerekmektedir." dedi.

 

Çinçin'in konuşmalarının ardından ATB Başkanı Mehmet Ali Kuseyri ve HESOB Başkanı Abdul kadir Teksöz birer konuşma yaptı. 

Konuşmaların ardından toplantıya geçilirken, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Cemil Gündüz Hatay ilindeki Kentsel Dönüşüm ile ilgili odanın belirlediği sorunları Müsteşar Mustafa Öztürk ve diğer bürokratlar ile paylaştı. Müsteşar Mustafa Öztürk ve diğer bürokratlar Antakya Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin ilimizdeki Kentsel Dönüşüm, Çevre ve Şehircilik sorunları ile ilgili sorularını cevapladı. 



Hatay Yorum Gazetesi


Geri Dön